1 de 10
salut

El nou CUAP de Rubí, un «pegat»... i l'alcaldia ho veu passar

per Josep Maria Pijuan, Rubí, Catalunya | 25 de gener de 2022 a les 13:00 |

"Aquest servei deixa fora un seguit de professionals llargament reivindicats i que tampoc tindrem"

Aquest article es va publicar originalment el 25 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Vuit dies més tard de la nota de premsa de Mútua de Terrassa (MT) del 13 de gener de 2022, l'alcaldessa de Rubí ha començat a donar la cara per referir-se al Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP). Es posa en marxa un nou servei sanitari, possiblement molt interessant per la ciutat, i tant el que el paga CatSalut com el que posa la ciutat, Ajuntament de Rubí, i el que cobra MT, no es dignen a fer una presentació conjunta que és possiblement el que correspondria.

Ara bé, el que es posa en marxa són unes obres per la instal·lació del CUAP, obert les 24 h. i els 365 dies de l'any, servei que per cert ja teníem, i que donarà servei a 90.000 habitants Rubí i Castellbisbal, servei que també ja teníem, que era el Punt d'Atenció Continuada (PAC).


El que no teníem eren 6 boxs d'observació, 1 box d'aturades i 4 consultes, i s'ha hagut d'encabir en un espai com el PAC i ocupant una part del que és el servei del Centre d'Atenció Primari 1 (CAP-1) que ha hagut de reduir part dels seus serveis, amb la consegüent incomoditat per part de la ciutadania. 

És cert que s’hi podran fer analítiques, servei que no es disposava i radiografies (que ja es disposava amb dotació de personal de 24 h).


És curiós que la nota de premsa de MT parla d'un CUAP que porta implícit un equip específic de professionals sense especificar, en canvi, la nota i el Pla Funcional del CUAP de Rubí només fa referència a professionals que avui ja existien en el PAC, o dins dels serveis sanitaris com el 061.

Un aspecte preocupant és que aquest servei deixa fora un seguit de professionals llargament reivindicats i que tampoc tindrem amb aquest servei: metge cardiòleg, traumatòleg i pediatra entre molts altres, això sí, el Pla Funcional del CUAP de Rubí defineix teòricament en el seu annex vuitè, quinze patologies que seran ateses, però sense professionals específics.

Un altre aspecte preocupant és que aquest CUAP en lloc de ser gestionat per un servei públic com CatSalut és gestionat per MT, més endavant explico el perquè de la meva preocupació.

En definitiva aquesta manca de posició de l'alcaldessa de Rubí fins vuit dies després és per treure'ns l'espantall de l'Hospital de Rubí, com si no hagués hagut temps abans de plantejar aquesta problemàtica. L’ajuntament fa més de dos anys que sap que el CUAP està planificat en aquestes condicions i en aquest lloc, i en aquest període ha tingut un llarg lapsus/oblit de reivindicar l'Hospital. Hospital que tots desitgem, ja sigui un propi (no de tercera categoria) o aprofitar l'Hospital General de Catalunya que així passaria a ser hospital públic, després dels milions d'euros que la Generalitat de Catalunya li dedica mitjançant el concert amb CatSalut.

Pels que fa anys que reivindiquem una sanitat pública i digna, volem recordar que el passat 27 de maig el ple municipal va aprovar una moció (d'un document que venia recolzat per 4.206 signatures de ciutadans i ciutadanes de Rubí), amb el suport de tots els grups municipals a excepció del grup del SC que es va abstenir, i que delegava a l'alcaldessa la realització d'un seguit de gestions especialment a què MT no fos la gestora del CUAP de Rubí i altres serveis sanitaris, entre altres coses a causa de l'opacitat d'aquesta empresa, a la llarga llista d'espera (les més llargues de tot Catalunya), en l'incompliment sistemàtic dels dies d'espera per les visites als metges de família, als especialistes i per la realització de proves diagnòstiques, intervencions quirúrgiques, etc. dies d'espera que no és contemplen en la normativa legal existent. 

Aquesta delegació a l'alcaldessa comportava reunir-se amb la conselleria de Salut per aconseguir els objectius que marcava la moció.

Llastimosament, la senyora alcaldessa no va realitzar aquestes gestions, tot passant d'un acord del ple municipal, passant d'atendre les entitats de no reunir-se amb els ciutadans i ciutadanes que li han demanat... en definitiva ignorant les reivindicacions ciutadanes i després les coses han anat com han anat, això sí, s'ha reunit amb la MT, potser per rebre instruccions?

Per últim amb aquesta gestió s'ha demostrat una vegada més la manca de voluntat política de l'alcaldessa a l'hora d'assumir la seva responsabilitat per assolir una millor sanitat pública i digna per la nostra ciutat. Malgrat tot els 4.206 ciutadans i ciutadanes que vàrem signar ho tornarem a fer i tindrem molt clar, quan correspongui, qui està per defensar els interessos ciutadans o els interessos d'altres. Ja m'enteneu no?

 

Participació