memòria històrica

La Memòria Democràtica és patrimoni del poble

«És fonamental pensar en la memòria democràtica com un legat, un patrimoni que hem de conservar i difondre»

per Elena Montesinos, Rubí, Catalunya | 5 de maig de 2022 a les 12:52 |
Sembla que pensar en patrimoni és pensar en béns materials, fins i tot quan parlem de Patrimoni de la Humanitat ho fem de bens culturals i naturals del món, espais, entorns naturals, edificis, conjunts artístics que podem veure i tocar. Per això quan parlem d’allò que no té una presència física que perduri en el temps, que de manera directa, puguem percebre a través de la vista i el tacte, quan és quelcom que percebem, a través d’altres sentits, de manera efímera i que pot tenir cert impacte en nosaltres, hem d’afegir la paraula immaterial.

El patrimoni immaterial són tots aquells aprenentatges, expressions creatives, culturals i socials que formem part del nostre legat i que, en certa manera, ens defineixen, ens construeixen, i fins i tot ens poden servir com a força motriu.


La UNESCO encoratja als pobles i comunitats a identificar, visibilitzar i promoure aquest patrimoni.

La memòria democràtica és, sens dubte, patrimoni immaterial del poble. Per sortir dels plantejaments anecdòtics d’aquesta qüestió, per transcendir dels "freds" llibres de text dels centres educatius i dels coneixements teòrics de fets que no fan fàcil que ens identifiquem, és fonamental pensar en la memòria democràtica com un legat, un patrimoni que hem de conservar i difondre.


A En Comú Podem ho tenim molt clar. L’objectiu és apropar la memòria democràtica a la ciutadania, compartir un patrimoni que és del poble. Per això vam impulsar la creació la Regidoria de Memòria Històrica i per això treballem en col·laboració amb diferents entitats i col·lectius per recuperar la memòria democràtica en clau local i feminista.

Com a mostra del nostre compromís i del treball que s’està portant a terme, aquest mes d’abril hem tornat a reivindicar la figura de la Neus Català i Pallejà en l’aniversari de la seva mort, el 13 d’abril de 2019; hem commemorat la proclamació de la segona República, el 14 d’abril, amb un acte que, malauradament, es va veure molt condicionat per l’amenaça de pluja; i hem organitzat, juntament amb la comissió d’homenatge i amb el grup promotor del llibre, l’acte d’homenatge de la Paqui Cruz i del Juan Martinez Martínez i la presentació del llibre de les memòries d’aquest darrer.

I endavant, els proper mesos, tenim molta feina per apropar la memòria democràtica als centres educatius, per fer accessible a tothom aquesta història col·lectiva que ens diu d’on venim i que ens convida a reflexionar sobre cap a on volem anar.

 

Participació