Andrés Medrano (ECP): «El POUM ha de ser fruit d'un gran consens polític»

Els alcaldables de Rubí expliquen les seves propostes en quatre temes clau del mandat 2023-2027

Andrés Medrano, en una roda de premsa aquesta campanya
Andrés Medrano, en una roda de premsa aquesta campanya | Cedida/Ràdio Rubí
24 de maig del 2023
Actualitzat el 25 de maig a les 10:45h
Aquest diumenge, la població de Rubí està cridada a les urnes per determinar el futur polític de la ciutat. Què hi ha en joc a les eleccions municipals? Hi ha molts factors que poden ser determinants a l'hora d'escollir el futur alcalde o alcaldessa, i des de RubiTV.cat hem demanat als candidats les seves propostes més destacades en matèria de seguretat, urbanisme, mobilitat i espai públic.

- La seguretat ha estat un dels temes clau d’aquest mandat: quines són les propostes més rellevants d’En Comú Podem en aquesta matèria?

- La seguretat és un dret fonamental, i per això cal prioritzar les accions que la facin possible. Malgrat que Rubí no és una ciutat insegura, sí que cal tenir polítiques específiques i efectives. A Rubí tenim només 91 agents de policia i caldria anar augmentant de manera progressiva, passant de 100 en aquest proper mandat. A més, proposem reorganitzar la seva operativa amb la figura de Policia de Proximitat, parelles d’agents a peu que coneguin els barris i la seva gent, amb la parella d’urbanitzacions amb preparació específica en delictes contra el medi ambient.

No oblidem tampoc que la prevenció i el treball comunitari és fonamental, per tant no parlem només de policies sinó de mediadores, educadores de barri, agents cíviques… persones que treballin el teixit de barri i detectin i desactivin conflictes i situacions abans que puguin generar delictes o altres més relacionades amb vandalisme o incivisme que provoquin sensació d’inseguretat.

- Quins aspectes de la mobilitat milloraria de la ciutat?

- En línies generals, cal que treballem per afavorir la mobilitat sostenible, fer atractiu el transport públic i competitiu davant del vehicle privat. Ja tenim moltes eines elaborades en aquest sentit, que cal executar, com el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Rubí o el Pla Director de la Bicicleta, que proposem ampliar en alguns aspectes. Amb relació al transport públic, proposem tarifes reduïdes, ampliar els horaris d’accés a polígons, els caps de setmana especialment quan hi hagi activitats especials i fer efectiu el bus a demanda a urbanitzacions. Tot acompanyat d’aparcaments perifèrics per reduir el trànsit rodat a l’interior de la ciutat, cosa que també farà el transport públic més eficient.

- En Comú Podem va posar com a condició el desistiment del POUM que no es va aconseguir aprovar el 2017. Com ha de ser el nou planejament urbanístic?

- Cal dir que el desistiment del POUM, a més d’una demanda no només nostra sinó d’altres grups del mandat anterior, era de sentit comú. El POUM ha de ser fruit d’un gran consens polític, i no existia. La ciutat futura a de ser més compacta, sense noves extensions territorials, amb actuacions de regeneració urbana com la del nou parc Central del Castell, de més de 8 Ha, que aniria del final del Torrent de Can Cercavins a tocar de la riera al Pont de Can Claverí. Prioritzar ponts i passeres per comunicar les dues bandes de la riera, reservar un 50% d’habitatge protegit en les noves construccions i grans rehabilitacions d’habitatges, pacificació de vies com la C-1413 i l’avinguda de l’Estatut i una forta protecció del sòl no urbanitzable… En definitiva, hem de gestionar un urbanisme inclusiu que tingui en compte les necessitats de totes les persones, i tendir cap a “la ciutat dels 15 minuts”.

I òbviament hem de comptar amb totes aquelles infraestructures i equipaments que necessitem, com l’Hospital, la segona estació a La Llana o l’intercanviador de Rodalies i FGC. Per això és tan important el consens polític, només des de la determinació i la unitat ho aconseguirem.

- Com milloraria l'estat de l'espai públic, tant al nucli urbà com a les urbanitzacions?

- Destacaria tres aspectes: aplicar la perspectiva de gènere a l’hora de dissenyar els nous espais per fer-los inclusius a tota la diversitat, incrementar el verd urbà i fomentar-ne l’ús cívic, és a dir, la corresponsabilitat, a més d’un pla de manteniment adequat, tant de l’espai urbà com de l’entorn natural i rural. Això, tant al centre com a les urbanitzacions, per descomptat, que han de ser tractades en igualtat de condicions que el centre, tenint en compte les seves particularitats.

- Han format part del govern municipal des dels inicis del mandat. Repetirien el pacte? Amb quines altres forces creu que es podrien entendre?

- Nosaltres ens presentem per obtenir l’alcaldia, sense complexos. Sabem que les coses es poden fer molt millor. En tot cas la política és diàleg i solucions, així, ens podrem entendre amb altres forces dins d’un govern d’esquerres i progresista que faci possible el nostre projecte de ciutat.