Campanya per informar la població d'origen estranger de com exercir el seu dret a vot

Una quinzena de països extracomunitaris tenen acords de reciprocitat amb l'Estat espanyol

En Comú Podem Rubí traslladarà la campanya a diversos barris de Rubí
En Comú Podem Rubí traslladarà la campanya a diversos barris de Rubí | Cedida/ECP
04 de desembre del 2022
Actualitzat a les 20:07h
En Comú Podem ha engegat a Rubí, un any més, una campanya informativa entre la població d'origen estranger empadronada a la ciutat per tal de donar a conèixer el seu dret a vot i els tràmits que han de fer per poder-lo exercir a les pròximes eleccions municipals.

Tot i que un dels requisits és tenir la nacionalitat espanyola, hi ha dues excepcions: tenir permís de residència i nacionalitat d'un país de la UE, o bé ser d'una de les nacionalitats de països extracomunitaris amb un acord de reciprocitat amb Espanya: l'Equador, Colòmbia, Perú, Bolívia, Paraguai, Xile, el Regne Unit, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Cap Verd, Trinitat i Tobago i Corea del Sud.

Abans, però, s'han d'inscriure a l'Oficina del Cens Electoral, i ho poden fer fins al dia 15 de gener, en el cas dels extracomunitaris; i fins al dia 30 en el cas dels ciutadans de la Unió Europea.

En Comú Podem és qui està fent aquestes paradetes informatives per barris, però la regidora de Participació Ciutadana, Elena Montesinos, ha anunciat que l'Ajuntament contactarà amb tots els estrangers empadronats amb dret a vot per recordar-los el procediment que han de seguir, i es publicarà al web municipal i la revista La Ciutat.

Segons l'Idescat, l'1 de gener de 2022 hi havia a la ciutat un total de 10.051 persones d'origen estranger a Rubí - no totes tenen dret a vot, ja que s'hi compten també els menors d'edat -, de les quals 2.094 provenen de països extracomunitaris amb acord de reciprocitat, i 1.135 de països de la Unió Europea.

Per contra, la comunitat més nombrosa de Rubí, la marroquina - 2.662 persones - no tenen dret a vot, així com els 679 hondurenys, 612 xinesos, 370 paquistanesos, 318 senegalesos o 301 veneçolans.