L'AUP proposa impulsar polítiques públiques i estables d'oci nocturn juvenil

La manca d'oci nocturn o d'espais és una denúncia "històrica" dels joves de Rubí

Una discoteca
Una discoteca | ACN
Redacció
31 de març del 2022
L'Alternativa d'Unitat Popular portarà al ple d'aquesta tarda una moció que provarà de resoldre una "demanda històrica" de la gent jove de Rubí: la manca d'oci nocturn estable a la ciutat, cosa que fa que s'hagin de desplaçar cap a poblacions veïnes, així com la falta d'espais per a la realització de concerts o altres activitats "per a joves o des de joves".

"Seria el cas dels anys 90 i 2000, amb Rubí Rock o l'Associació de Músics de Rubí i altres entitats juvenils que dinamitzaven les nits del cap de setmana amb festes i concerts, però també d'entitats actuals com La Soni-K", recorda l'AUP.

De fet, aquesta última entitat ha generat algunes iniciatives, però es troben amb dificultats per tirar endavant les propostes i per això reclamen "diàleg, escolta activa, equipaments, eines i recursos públics per a l'oci juvenil", acompanyament en processos burocràtics i flexibilitat en les taxes. 

Els dos últims anys, a més, han estat especialment complicats arran de l'esclat de la Covid-19, ja que ha provocat una transformació en l'oci de la gent jove, a causa de la limitació de la vida social. L'oci jove, a més, ha estat assenyalat i estigmatitzat especialment en pandèmia. 

L'AUP explica que les polítiques municipals d'oci nocturn local estables són possibles, i posa diversos exemples que podrien ser d'aplicació a Rubí: una "discoteca juvenil" com la del municipi de Mula, a Múrcia; activitats d'oci nocturn alternatives al botellot com les que organitzen a Baza, a Granada - skate, inflables, festa de l'espuma, jocs... -; "La noche abierta" de Torrejón de Ardoz, amb activitats nocturnes concentrades en un sol espai; o la figura del mediador d'oci nocturn que tenen a Màlaga, i que pot intervenir en qüestions de salut, consum de substàncies, sexualitat... 

L'exemple més proper el trobem a Badalona, on el grup municipal de Guanyem incorporava, al programa, la proposta d'un espai polivalent d'oci juvenil en un polígon on es concentra l'oci nocturn, i que havia d'incloure sales d'assaig, barra, espais polivalents per a entitats, tallers, concerts i festes, i una programació participativa que incloïa, a més, activitats de prevenció i abordatge de violències masclistes i també de minimització de riscos de consum d'alcohol i altres drogues.

En el context de Rubí, doncs, l'AUP proposa començar a desenvolupar una proposta d'oci nocturn jove estable, durant tot l'any, els vespres i les nits del cap de setmana, i també la creació d'un espai referent i estable per a desenvolupar-lo que tingui activitat diversificada i adaptada a diverses edats i necessitats. Aquesta tasca s'hauria de dur a terme comptant amb la participació dels col·lectius juvenils de la ciutat. L'Alternativa també proposa establir una figura d'acompanyament en l'oci nocturn, "referents per a un oci segur, igualitari i saludable".

Per a la formació, aquesta proposta "marca un camí" que les administracions públiques no poden obviar, i és que els governs tenen l'obligació de treballar per tota la població i "assumir i intentar resoldre els conflictes" en els usos i ocupacions dels espais. "Rubí és i ha de ser una ciutat diversa i viva per a totes les edats, de forma segura per a totes i tots", conclou l'AUP.