Rubí Solidari porta el «No a la guerra» al ple de novembre

El text serà defensat al ple per ERC, els comuns i l'AUP

Un símbol de la pau presideix una concentració contra la guerra de Rubí Solidari
Un símbol de la pau presideix una concentració contra la guerra de Rubí Solidari | Marta Casas
Redacció
22 de novembre del 2022
Actualitzat a les 9:47h
Rubí Solidari portarà al ple d'aquest mes de novembre una moció de rebuig a les guerres i en defensa de la pau al món, fent memòria de tots els conflictes bèl·lics - i que continuen desenvolupant-se avui, més enllà de la guerra entre Rússia i Ucraïna - i les seves conseqüències "desastroses". La moció la presenten, formalment, els grups municipals d'ERCEn Comú Podem i l'AUP.

Respecte al conflicte Rússia - Ucraïna, que ja ha comportat centenars de milers de morts entre els dos bàndols, l'entitat demana trobar una sortida pacífica i, en aquest sentit, la Unió Europea "hauria de generar espais de negociació, cooperació i acord". 

Però Rubí Solidari recorda que en els últims, com a mínim 40 anys, hi ha hagut molts conflictes arreu del món que encara continuen vius. La guerra entre Iran i Iraq (1980 - 1988), la invasió dels EUA - amb presència de l'Estat espanyol - el 2003 i fins al 2011, els conflictes encara actius a Síria (2011), Somàlia (1988), Palestina (des de 1917 amb les etapes més crues el 1947 amb la implantació de l'estat d'Israel i el 1967 amb la guerra dels Sis Dies), Iemen (2014), Mali (2012), el Sàhara (1973, amb un alto al foc el 1992 que es trenca el 2020 després de dècades sense complir els acords de les Nacions Unides). Així, l'entitat recorda que "podríem seguir fins a desgranar els 59 conflictes latents al món".

Aquests conflictes han suposat un increment de la despesa militar cada cop més gran, una despesa que "en molts casos es realitza a costa d'unes pitjors prestacions socials per a la ciutadania", que alhora s'enfronta a costos creixents d'aliments i energia, a una recessió econòmica i a una creixent incertesa social i política. A més, recorden que les contínues guerres i provocacions militars ens estan duent a les portes d'una guerra nuclear que ja no tindria retorn.

El text de la moció afirma que la societat catalana està compromesa amb la pau i la resolució no violenta dels conflictes, "com es va demostrar en la guerra de Bòsnia, la guerra d'Iraq o de Síria i amb l'acollida de refugiats derivats de les crisis humanitàries", i per això els acords comencen amb un rotund "No a la guerra", ni a Ucraïna ni enlloc, en nom de la ciutadania de Rubí.

A més, vol fer una crida a escala estatal per impulsar un moviment pacifista, que s'acabin les provocacions d'alguns Estats envers altres i impulsar el diàleg, posicionar-se en contra "de l'unilateralisme, de les extorsions i les pràctiques abusives", promovent "l'establiment d'una comunitat amb un destí comú per a la humanitat" i la defensa de l'equitat i la justícia en els acords internacionals; el trencament de la política de blocs que va comportar la caiguda del mur de Berlín, abandonar els despropòsits armamentístics com el que promou el Ministeri de Defensa de l'Estat Espanyol - que ja va denunciar Rubí Solidari fa unes setmanes - deixar de subministrar armament a les zones en conflicte, exigir la participació de la Unió Europea en assegurar corredors humanitaris per a l'asil dels refugiats, així com l'assistència humanitària a l'Estat espanyol i altres estats membres.