Torna el debat sobre l'Hospital a Rubí

Serà un dels punts de debat al ple municipal del mes de febrer

Els terrenys on es construirà el Centre d'Alta Resolució de Rubí
Els terrenys on es construirà el Centre d'Alta Resolució de Rubí | Marta Casas
29 de febrer del 2024
Actualitzat a les 10:59h
El ple municipal de Rubí d'aquest mes de febrer tornarà a debatre sobre els equipaments sanitaris a la ciutat, en aquest cas sobre el futur Centre d'Alta Resolució anunciat pel Departament de Salut fa un mes i escaig. Una notícia que ha estat rebuda de manera desigual per part d'algunes formacions polítiques i la Coordinadora per la Salut Pública de Rubí, i que el PP tornarà a posar sobre la taula en forma de moció.

Els populars consideren que l'hospital anunciat fa unes setmanes "no és la infraestructura que fa anys que reclamem des de la ciutat", com diuen en l'exposició de motius de la moció, en què fan un repàs de la cronologia de l'Hospital Vicenç Ferrer.

El PP denuncia que des del primer projecte de creació de l'Hospital Vicenç Ferrer, que havia de ser de referència d'una nova àrea sanitària "s'ha anat degradant", fins a arribar a la proposta actual, amb la qual Rubí "no es pot conformar", a parer seu: "És deure nostre cooperar amb la Generalitat de Catalunya i els municipis afectats per maximitzar els resultats del nou hospital".

És per això que la moció demanarà exigir a la conselleria de Salut que el nou centre hospitalari sigui "un hospital de referència complet, amb tots els serveis mèdics i diagnòstics" i rebutjar l'actual proposta.

A l'espera del pronunciament de la resta de grups, qui també ha emès un posicionament públic sobre el futur hospital és l'AUP, que continua defensant la viabilitat de recuperar l'Hospital General, "que ja està construït, ben connectat amb transport públic, a peu i en bicicleta i que, a més, hem rescatat amb més de 200 milions d'euros". Però, com també ha defensat en altres ocasions, l'Alternativa creu que cal posar en focus en l'atenció primària, ja que a la ciutat els CAP estan "col·lapsats i amb queixes constants".

L'AUP ha presentat, a través de la CUP, una bateria de preguntes al Parlament per saber a quines dades respon el canvi de criteri després que es descartés, el 2022, la construcció de l'Hospital; per què s'ha descartat la compra de l'HGC, quines mesures de mobilitat s'han previst tenint en compte que el nou emplaçament no disposa de transport públic, quins tipus de serveis i especialitats tindrà, i en concret si disposarà d'urgències pediàtriques; i qüestions relatives al personal i el model de gestió.
 

El pla funcional del nou Hospital, a l'acord dels pressupostos entre PSC i ERC

La diputada i regidora socialista Eva Candela explica l'acord de pressupost Foto: Cedida/PSC


Precisament aquests detalls sobre el nou centre sanitari s'hauran de reflectir en el pla funcional de l'equipament, que el Govern de la Generalitat s'ha compromès a redactar durant aquest 2024, després d'arribar a un acord per als pressupostos amb el PSC

L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha mostrat la seva satisfacció perquè "el projecte Vicente Ferrer sigui una realitat", però ha reconegut que "no podem dir amb precisió quins serveis tindrà perquè no hem vist el pla funcional, però quan el tinguem podrem valorar si és suficient o no pel territori".

Tot i això, Martínez ha recordat que ja hi havia un pla funcional fet, que s'haurà de revisar però que, en el seu moment, reduïa un 88% la freqüentació a Terrassa, als dos centres de referència. "Per a nosaltres és una resposta a les necessitats més que raonable, i desitgem que la revisió d'aquest pla funcional sigui l'adequada".

Tant Martínez com Dolors Conde, alcaldessa de Castellbisbal, han assegurat que "confiem en l'acord del Partit Socialista de Catalunya perquè aquest projecte sigui una realitat".

Al ple del mes de gener, el ple municipal va aprovar la rectificació i actualització de l'inventari municipal, el primer dels tràmits necessaris per poder fer la cessió definitiva dels terrenys a la Generalitat. Segons ha explicat l'alcaldessa, aquest tràmit es farà en un pròxim ple, encara sense data, perquè cal definir el tipus de cessió que s'ha de fer amb responsables tècnics del Departament de Salut.