Rubí tindrà un centre d'acollida de curta estada d'animals perduts o abandonats

El projecte es va presentar a la Taula de Benestar Animal, aquest dimecres, que va comptar amb la presència de Sergio Torres, director general de Drets dels Animals del govern espanyol

Sergio Torres, director general de Drets dels Animals del govern espanyol, ha assistit a la Taula de Benestar
Sergio Torres, director general de Drets dels Animals del govern espanyol, ha assistit a la Taula de Benestar | Localpres
Marta Casas
11 de març del 2022
Actualitzat a les 11:26h
Aquest dimecres s'ha celebrat una nova reunió de la Taula de benestar animal de Rubí, que ha inclòs una primera part participativa, amb la presència del director general de Drets dels Animals del govern espanyol, Sergio Torres, encarregat d'explicar els aspectes més rellevants de l'avantprojecte de llei de protecció, drets i benestar dels animals.

Aquest avantprojecte planteja el "sacrifici zero" i, per tant, que no hi hagi maltractament ni abandonament d'animals. Entre altres, la llei posarà en marxa un registre d'animals únic en l'àmbit estatal - i unificarà altres sistemes de registre com el de criadors o persones inhabilitades per a la tinença d'animals -; abordarà el control de la natalitat i modificarà la Llei 50/1999 de tinença d'animals potencialment perillosos, per incloure validacions de comportament individuals per tal de ser catalogats.

Segons el responsable del Govern espanyol, “hem d’abordar les lleis sobre els animals no només des del punt de vista dels problemes que poden generar, sinó també des de la perspectiva que també mereixen un espai de protecció i tenen drets”.

Per la seva banda, el regidor de Benestar Animal, Andrés Medrano, ha celebrat que "les administracions es posessin a l'alçada d'un sentiment que té la societat envers el benestar i els drets dels animals".

L'Ajuntament posarà en marxa un centre d'acollida de curta estada
La segona part de la Taula de benestar animal s'ha dedicat a tractar l'estat del Pla de benestar animal i tinença responsable, del qual ja s'ha fet la diagnosi i el procés participatiu, i ara s'està fent el Pla d'accions i seguiment. 

L'Ajuntament també ha anunciat que està treballant per posar en marxa un centre d'acollida de curta estada per a animals perduts o abandonats, amb 10 boxes; que seran traslladats a aquesta instal·lació municipal per agilitzar la recuperació per part dels seus propietaris. "Els primers dies després de la recollida d'un animal són claus, perquè és quan es donen la major part de les recuperacions", ha argumentat Medrano.

La instal·lació, doncs, és important perquè quan un animal s'ha perdut, el propietari el pot anar a buscar dins el mateix municipi. "La realitat ens diu que si un animal passa més d'una setmana en aquest espai, és que ha estat efectivament abandonat", i aleshores ja "deixa de ser rellevant si l'animal és a Rubí o és a 30 quilòmetres, l'únic que importa és que estigui bé" - la protectora que gestiona la recollida d'animals perduts i abandonats, Sircan, és a Argentona.

Així, amb el nou centre d'acollida de cura estada, l'Ajuntament preveu que s'incrementi el nombre d'animals recuperats i reduir l'estrès dels animals, ja que es minimitza el temps de trasllat i estada a les instal·lacions. El temps d'estada es preveu que sigui de màxim tres setmanes. A partir d'aquest moment els animals es traslladaran a un centre d'atenció que s'encarregarà de gestionar les adopcions.

Es posa en marxa el grup de treball de colònies felines
Durant la reunió de la Taula, també s’ha parlat de la posada en marxa del Grup de treball de colònies felines.

Els seus objectius seran ordenar i quantificar les colònies de gats de carrer de Rubí; fomentar l’espai d’acollida de gats del Camí de la Riera com a element de gestió d’aquestes colònies i fer un estudi de necessitats de nous espais d’acollida de gats; elaborar un document que estableixi les característiques del mobiliari que s’haurà de fer servir com a refugi o aixopluc i de l’entorn en general de les colònies; donar impuls a les autoritzacions per alimentar gats de carrer; i supervisar el programa d’esterilització i control sanitari d’aquests animals, entre d’altres.