Surt a la llum el cas d'un jove mort sota custòdia policial als calabossos de Rubí

Brian Rios va ser detingut per la Policia Local, traslladat al CAP MútuaTerrassa, on li van administrar sedants, i va acabar morint a la comissaria dels Mossos d'Esquadra

La comissaria dels Mossos d'Esquadra a Rubí
La comissaria dels Mossos d'Esquadra a Rubí | Marta Casas
28 de novembre del 2022
Actualitzat el 05 de desembre a les 9:08h
El setmanari La Directa ha publicat en la seva edició número 558 el cas d’una persona detinguda el passat 21 d’agost de 2022 a Rubí, que va acabar morint a les dependències dels Mossos d’Esquadra de la ciutat, després de ser detingut hores abans per la Policia Local. En l'article Una vida truncada als calabossos de Rubí, el periodista Albert Martínez explica tots els detalls d'aquest cas "després de tres mesos d'ocultació per part de Mossos i Policia Local", com ha dit al seu Twitter.

La investigació de La Directa relata com es va produir la detenció de Brian Rios, a l'aparcament del Rubí Forma, i com va ser traslladat des del lloc dels fets fins al CAP Mútua Rubí i després a les dependències dels Mossos d'Esquadra. Ho fa a través del testimoni de la família, de l'atestat policial, un informe mèdic i un informe posterior de la Unitat Territorial d'Investigació de la Regió Metropolitana Nord dels Mossos d'Esquadra; i també del visionament de les càmeres de videovigilància a les quals va tenir accés l'advocada d'ofici del cas.

Tots aquests elements mostren diverses contradiccions: el nombre de dosis de calmants que li van administrar, les circumstàncies de la detenció, com va ser el trasllat entre les dependències del CAP i la comissaria dels Mossos... a més de destapar algunes pràctiques inadequades, especialment el fet que no es vigilés i monitoritzés el detingut un cop li van administrar els sedants - que de fet, són desaconsellats per diverses guies d'abordatge farmacològic.

La família del difunt, a més, denuncia un desemparament total per part de les administracions, ja que no li van proporcionar cap suport emocional ni tècnic per tramitar ajuts als Serveis Socials ni tampoc van expressar el condol o demanar disculpes. De fet, el funeral de Brian Rios es va pagar gràcies a donacions, i l'escola dels nens va ajudar la mare a proporcionar-los un àpat fins que no rebi una beca menjador.

En aquest sentit, l'Alternativa d'Unitat Popular ja ha fet públic que demanarà la convocatòria d'una Junta de Seguretat Local o una Junta de Portaveus per tenir informació del cas davant "la gravetat dels fets". Ara com ara, l'Ajuntament de Rubí ha respost a RubiTV.cat que "el cas està judicialitzat i per tant no podem donar cap informació al respecte". Aquest mitjà també ha intentat contactar, sense èxit, amb el cos de Mossos d'Esquadra.

Elisabet Garcia, advocada: "La família necessita respostes per poder tancar el dol"
Aquest mitjà ha contactat amb l'advocada de la família, Elisabet Garcia, que ha corroborat tota la informació publicada per La Directa, i ha assegurat que la única cosa que vol la família d'en Brian són respostes: "Necessiten saber què va passar exactament per poder tancar el dol".

És per això que l'advocada fa una crida a qualsevol persona que hagués pogut presenciar la detenció o el procés del trasllat, fins i tot a personal del CAP Mútua Terrassa, que pugui ajudar a esclarir els fets. "No volem posar en dubte la professionalitat de ningú ni assenyalar culpables, demanem un escrutini màxim del que va passar aquella nit, per depurar responsabilitats", ha assegurat. En aquest cas, es poden posar en contacte amb ella a través del seu correu electrònic, garcia.rull@icater.org.

Ara mateix el cas està "en sobreseiment provisional" fins que es coneguin els resultats de l'autòpsia, que poden arribar d'aquí a dos o tres anys, o fins que apareguin noves proves.

Hi haurà ampliació