Terrassa inaugurarà a l'octubre un «Park and Ride» a l'estació de FGC de Nacions Unides

Prop de 200 places que tenen per objectiu incentivar l'ús dels FGC tant per anar a la MútuaTerrassa com per moure's per la ciutat

Visita d'obres a l'aparcament de FGC de Nacions Unides.
Visita d'obres a l'aparcament de FGC de Nacions Unides. | Ramon Vilalta
01 d'agost del 2020
A partir del mes d'octubre Terrassa estrenarà el primer dels cinc "Park and Ride" que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) posarà en marxa a l'entorn de l'àrea metropolitana. Un aparcament soterrat a l'estació de Nacions Unides que vol donar servei tant als veïns de la zona, però sobretot, vol incentivar l'ús del ferrocarril per moure's per la ciutat o per altres ciutats veïnes i també per anar a l'Hospital Universitari MútuaTerrassa, amb qui tancaran un acord. 

En una visita d'obres aquest dijous al matí, el director general de FGC, Ricard Font, considera que és "un nou èxit posar en marxa aquest aparcament" perquè l'estació de Nacions Unides és estratègica a tocar d'infraestructures com la B-40 i "tindrà una gran funcionalitat" quan l'Ajuntament posi en marxa la zona de baixes emissions.

La tinenta d'alcaldia de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, ha volgut posar l'accent en la possibilitat que obra aquest aparcament a la mobilitat intermodal. "És vital per la ciutat perquè tothom pugui agafar el transport públic". 

Per la seva banda, el responsable del Compromís Verd de MútuaTerrassa, Josep Rull, ha valorat el nou aparcament com una eina "estratègica per pacificar el centre". "Hem de donar facilitats perquè la utilització del transport sostenible sigui prioritari" tant pels usuaris de Terrassa però també pels de Rubí i Sant Cugat. Rull ha recordat que MútuaTerrassa és "dels pocs operadors sanitaris que té unes instal·lacions a dins d'una estació -Vallparadís". 

Inicialment s'obrirà una de les tres plantes de l'aparcament però amb la possibilitat d'ampliar les 170 places més que hi ha previstes i ha demanat a l'Ajuntament i a Mútua "que demanin les places tan aviat com facin falta". A més també hi haurà aparcament per a vehicles elèctrics amb punts de recàrrega i per a bicicletes. Ha tingut un cost de 900.000 euros. La resta de "Park and Ride" se situaran a Sabadell, Sant Cugat, Martorell, i Baix Llobregat. 

Agraïments a Rull i indignació per les resolucions judicials 

Tant Font com Melgares han volgut agraïr la presència de l'exconseller de Territori i Sostenibilitat i actual responsable del programa Compromís Verd de MútuaTerrassa, Josep Rull, poca estona abans de conèixer que la Fiscalia també ha demanat suspendre el tercer grau del terrassenc. 

Melgares ha expressat que avui s'ha fet la visita d'aquest aparcament "gràcies a l'impuls i a l'esperit terrassenc que té Rull". Melgares ha estat contundent en la seva denúncia per la situació que passa Rull. "La injustícia que està patint, per les persones demòcrates -tinguem la ideologia que tinguem- s'estan despertant unes idees que no són dignes del segle on estem".

"El meu manifest és que estic totalment en contra del recurs de la Fiscalia i espero que el govern espanyol sàpiga que té institucions que no estan actuant democràticament", ha afegeit. 
 

Visita d'obres a l'aparcament de FGC de Nacions Unides. Foto: Ramon Vilalta


Font ha parlat "d'il·lusió" de parlar d'aparcament juntament amb Rull, que el 2011 "quan lluitavem per tirar endavant els perllongaments, ell va insistir perquè les obres tiréssin endavant". "Em sap molt de greu i m'indigno que sembla que no pugui seguir treballant per decisions absolutament fora de lloc", ha conclòs Font. 

Cinc anys de perllongament a Terrassa

Aquest mes de juliol s'han complert cinc anys des de l'esperada inauguració del perllongament de les estacions de FGC de Terrassa, que sumava tres estacions més a la ja existent a la Rambla per arribar a altres punts de la ciutat i convertir-se en el metro dels terrassencs. En aquest sentit, Font, "ha sigut un èxit espectacular". 

Les previsions de creixement d'usuaris era d'un 20% i fins el 2019 s'ha crescut un 77%. S'ha passat de 2,5 milions d'usuaris a 4,5 milions.