Article

Dionís Rovira: «Com a població hem de saber quin futur volem per al sector industrial de Rubí»

Entrevistem el nou president del Fòrum Cecot Rubí sobre alguns dels temes que afecten el teixit econòmic de la ciutat, com la sequera o el POUM

Dionís Rovira, president del Fòrum Cecot Rubí
Dionís Rovira, president del Fòrum Cecot Rubí | Marta Casas
01 de març del 2024
Actualitzat a les 12:38h
El Fòrum Cecot Rubí té nou president des del passat 1 de desembre. Es tracta de Dionís Rovira, expert en assessorament empresarial i gestió d'entitats a Gabinet Rovira, forma part del Fòrum des de l'any 2006, i, abans, de la Junta de l'Entitat de Conservació del polígon de Can Jardí des de 1986. També ha estat administrador de diverses Entitats de Conservació com Can Pi de Vilaroch 1 (1991), Can Rosés (1993), Pla Parcial Q, Subsector 3 (1998) i l'Associació de Cova Solera (2003).

Després de vuit anys de presidència de Manuel Jiménez, recuperem alguns dels temes que l'anterior president va explicar en una entrevista a RubiTV.cat, i que segueixen vigents avui en dia: el POUM, el manteniment dels polígons industrials, la sostenibilitat... "Hi ha un tema que sí que s'està acabant, que és el polígon Rubí Sud Q1", comenta Rovira, que explica que la qüestió estarà enllestida en uns vuit mesos.

Comencem amb una bona notícia, doncs.

Sí, després de molts anys, per fi s'executaran les obres, ja hi ha el contractista i està tot a punt. Però ha costat d'arribar-hi: a més, tractant-se d'una entitat com un polígon que, en principi té l'obligació de mantenir-lo, ha costat trobar la fórmula jurídica perquè es pugui fer a través de contribucions especials de l'Ajuntament. Perquè la major part ho han de pagar els propietaris, i tot plegat ha sigut molt costós.

Ara queda un altre polígon, també a Rubí Sud, el Q3, que en principi s'està preparant el projecte i, en principi, ens portarà menys temps perquè ja hi ha una part feta.

Quines són les qüestions que ha posat sobre la taula en els seus primers mesos com a president de Cecot, pel que fa a l'Ajuntament?

Amb els responsables de l'Ajuntament - després d'una primera reunió de presentació i una altra trobada amb el responsable, Víctor García - ens hem trobat per comentar qüestions com les inversions, ja que n'hi ha de previstes al polígon de Can Jardí; el tema del manteniment, perquè hi continua havent alguns forats, temes de neteja... Estem intentant que això es millori cada vegada que es pugui.

És un dels temes en què l'Ajuntament suspenia, segons una enquesta que es va fer als associats l'any 2019. Quina es la situació actual?

El cert és que, mica en mica, es va millorant. Però la voluntat és continuar treballant perquè cada dia sigui millor.

Aviat farà quatre anys que va esclatar la crisi de la pandèmia que va tenir una gran afectació al teixit econòmic. Com en van sortint?

Així, en general, les empreses se n'estan sortint, però hi ha de tot, i a més ara en plena situació de sequera hi torna a haver més dificultats. Sí que és cert que jo valoro més l'any anterior, que sembla que hi va haver una recuperació, però la part final del 2023 i el principi d'aquest 2024 s'han tornat a trobar amb dificultats, ara per la sequera. 

L'afectació per la sequera, tot i que és general, sí que afecta de manera desigual a les empreses de Rubí.

En les últimes reunions que hem tingut, sembla que no hi haurà unes restriccions molt severes, perquè ens trobem dins del llindar que hi ha actualment, però el problema és que no sabem què passarà. I, és clar, hi ha empreses que necessiten l'aigua com a matèria prima del producte que fan, i si hi ha més restriccions algunes companyies es trobaran que han de baixar la producció, podrien arribar a donar-se ERTOs o altres tipus d'expedients... Per tant hem de buscar solucions. Esperem que plogui, evidentment, però s'hauran de buscar solucions.

Hi ha alguna empresa en concret que si hi ha més restriccions es pot veure més greument afectada? 

N'hi ha diverses en què l'aigua és fonamental: per exemple, si jo no puc fer servir aigua aquí al meu despatx, doncs no m'afecta massa. I, sobretot, cal veure de quina manera afecta al producte que fan, com per exemple les que es dediquen als materials sanitaris, de quina manera ens pot afectar, això? També val a dir que les empreses, diguessim, de certa envergadura ja fa anys que prenen mesures per reduir el consum d'aigua al màxim que poden.

Reduir el consum d'aigua, a més de per la sequera, també va en la línia de la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic. Com afronten aquestes noves mesures les empreses associades al Fòrum Cecot Rubí?

Hi ha sectors que els costa més i d'altres que no tant, tot i que en general tothom s'adapta a les noves exigències. Ho hem vist molt aquests dies amb la pagesia, que es troben amb problemes concrets, i a nosaltres també ens afecta d'una manera concreta, especialment perquè donar compliment a algunes normatives europees impliquen molta inversió per part del responsable i això costa, sobretot per l'empresa més petita: a la indústria cada cop se li van posant més traves per tot (el canvi climàtic, els usos...) i hi ha empreses que sí, que poden adaptar-se, però d'altres no.
 

Dionís Rovira, amb Xavier Panés, president de Cecot, i Manuel Jiménez, president sortint de Cecot Rubí Foto: Cedida/Cecot


Crec que són coses que s'han d'anar fent mica en mica, perquè determinats sectors o tipologies d'empresa, com la petita i mitjana (que és la majoritària) no ho tenen senzill.

En aquest sentit, troba a faltar més suport de l'administració?

Sí, més suport de l'admininistració... en això i en tot! De vegades pensem que les empreses poden fer-ho tot, i hi ha molta part de les empreses, sobretot a Rubí però a tot Catalunya, són petites. I amb aquestes s'ha d'anar més amb compte, com és lògic.

Un altre dels grans temes pendents del Fòrum Cecot és el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Quins són els principals reptes d'aquest nou planejament per al teixit econòmic de la ciutat?

Hi ha un tema important, que és la necessitat de sòl industrial. Ara mateix hi ha molt poc sòl industrial, i les empreses que voldrien créixer ho tenen complicat. És un dels temes que hem de valorar i veure com el podem aconseguir. Després hi ha la qüestió dels usos de les indústries, les ampliacions, com solucionar el creixement de les indústries "adossades", que potser en un moment donat volen créixer o fer servir la nau del costat i ara mateix no ho podrien fer...

Cal una renovació de la normativa.

Exacte, les normes haurien de canviar perquè és molt antiga i molt variada. I cada polígon és un món. Aleshores, el que s'ha de fer és que cada polígon ho tingui molt clar i es faci una normativa concreta, ja que la situació no és la mateixa ara que als anys 70, ni 80 ni 90. A nivell d'empreses, hi ha activitats i usos molt diferents i cal adaptar la normativa perquè les empreses puguin renovar activitats, créixer o decidir si fan de més o de menys. En aquest sentit, a través de Cecot també preveiem fer una enquesta entre els socis perquè puguin ajudar-nos a valorar tot el tema industrial de Rubí, i anar mantenint reunions amb l'equip redactor del POUM per aportar les nostres propostes.

Tenir un POUM modern i actualitzat també ajudarà a la creació i atracció d'empreses?

Sí. Per exemple, ara mateix la normativa no permet que en una mateixa nau hi hagi dues activitats diferents. Aleshores ens podem trobar que hi ha naus molt grans que estan buides perquè no hi ha una empresa que la necessiti tota, i no podrien venir dues empreses a instal·lar-s'hi i "partir-la", per dir-ho així. Avui dia, això no es pot fer, ni tan sols si les dues empreses fossin de la mateixa societat. Ara mateix ens trobem que hi ha empreses que han crescut i tenen l'activitat dividida en dues bandes, també pel que he comentat de la manca de sòl industrial.

És molt difícil canviar aquesta normativa?

A través de Cecot hem intentat canviar algunes normatives, però, com tot, es fa molt llarg. Ara, segurament serà en el POUM on intentarem fer les modificacions més grans.

Per on podria créixer el sòl industrial de Rubí?

Jo, exactament, no t'ho sabria dir. Però hi ha algunes zones entre Cova Solera i Can Claverí, algun altre lloc a la zona sud... en tot cas, això és dir per dir: el que és important és que com a població, hem de saber què volem i quin futur volem per al sector industrial de Rubí. I a partir d'aquí, valorar si es pot millorar o no.
 

Rubí encara un nou planejament urbanístic Foto: Ajuntament de Rubí


A més de les indústries, Cecot també té associats que són comerços i  altres tipus de petites i mitjanes empreses de sectors serveis. Tenen alguna opinió sobre la instauració de la Zona de Baixes Emissions, que afectaria al centre?

Ara mateix no tinc constància que estiguin duent a terme cap actuació al respecte. Però sí que és cert que són aquelles coses que, quan s'implementen, al principi potser afecten però després funcionen... El que sí que tenim una mica complicat a Rubí és l'aparcament. N'hi ha molts, però sempre en falten més, especialment pensant en la gent que ve de fora de la ciutat. 

I el transport públic? El considera suficient per donar servei als treballadors dels polígons?

El que penso és que potser hi hauria d'haver més freqüència o un altre tipus de línia, o fins i tot posar bus a demanda. És un tema que fa temps que se n'ha parlat, i es va treballant. El que passa és que, com tot, és complex: primer, que tenim una sola estació de Rubí que està al centre i comunicar des d'allà als polígons no és fàcil, perquè tenim polígons cap a totes les bandes. Com que està en un lloc tan cèntric, és complicat poder-ho fer, i per això de vegades s'estan buscant autobusos no massa grans perquè puguin anar pels polígons. Una altra solució seria tenir aquesta mena d'aplicacions perquè els treballadors puguin comunicar-se per compartir cotxes. Això serviria per empreses que tenen molt personal, però per altres més petites, no.

En tot cas, que hi hagués més transport públic directe, més continu... als polígons, seria bo, però de vegades es posa i després tampoc es fan servir. Cal una mentalització per part de tothom. 

Pel que fa a l'estació, veu amb bons ulls la proposta de l'estació dels FGC a la Llana?

Sí, crec que aquesta estació pot anar bé per a les persones que viuen a la zona, però també per als polígons, és clar. Crec que també, des d'allà, una estació que no serà tan cèntrica, serà millor comunicar amb els polígons. És una qüestió que també fa temps que està sobre la taula i no acaba d'arribar... com tot, costa!

N'hem parlat bastant, del tema de la lentitud de l'administració, els tràmits, la burocràcia... La pateixen molt?

Sí, és una cosa que costa, i de vegades és perquè la normativa, en general, no ho posa fàcil. La normativa i la desconfiança... és tot una sèrie de coses. A través de Cecot s'està intentant, ara, contactar amb ajuntaments i buscar la forma de solucionar tot el que és la tramitació. Cal modernitzar els ajuntaments, actualment tenim molta tecnologia però de vegades aquest no és el problema: des que s'acorda fer un pressupost, una obra, o el que sigui, fins que es duu a terme, de vegades passen anys. Això ens passa amb les inversions als polígons, per exemple: ho acordem l'any 19 i no es comença a veure fins al 21 o el 22. És tot massa lent.

Va ser una de les reivindicacions de la Nit de l'Empresa, simplificació i acceleració administrativa. És una qüestió que s'està posant en marxa i esperem que aviat en veiem els efectes.
 

Manuel Jiménez i Dionís Rovira, reunits amb Xavier Panés Foto: Cedida/Cecot