1 de 10
1-O

VÍDEOS | Rubí reivindica l'1-O quatre anys després: «Ni oblit ni perdó»

El Casal de Gent Gran, punt de votació l'1-O, i la batejada com a Plaça de l'U d'Octubre han acollit els actes pel quart aniversari del referèndum

Acte commemoratiu de l'1-O a Rubí, aquest divendres al matí. | Marc Solé
per Marc Solé, Rubí, Catalunya | 1 d'octubre de 2021 a les 21:52 |
Aquest divendres fa quatre anys que milers de rubinencs i rubinenques van sortir al carrer per votar i defensar els col·legis electorals al referèndum de l'1 d'Octubre. Per commemorar aquell dia històric per a molts, Rubí ha acollit aquest divendres dos actes unitaris: un al matí i un al vespre, en dues ubicacions simbòliques.

Ja a les nou del matí, una cinquantena de persones s'han trobat al carrer de Magallanes, davant del Casal de Gent Gran, que l'1 d'octubre del 2017 va ser un dels punts de votació de la ciutat. La convocatòria, organitzada per la Plataforma 1 d'Octubre (col·lectiu que integren entitats i partits independentistes de la ciutat), ha comptat amb parlaments reivindicatius, càntics i llançament de pirotècnica. L'acte, que ha durat poc més de 10 minuts, ha servit de tastet i preludi per la concentració prevista per aquest vespre, a partir de les vuit, a la plaça de la Nova Estació, rebatejada com a plaça de l'1 d'Octubre. Allà, prop de dos centenars de persones s'han aplegat en una convocatòria reivindicativa i pacífica.


La instal·lació d'una nova placa amb la inscripció de "Plaça de l'U d'Octubre" ha servit per encetar l'acte, seguit d'un manifest pronunciat per Jordi Boltas en que ha catalogat l'1-O com a "el major acte de desobediència civil dels últims anys a Europa" i tot afegint que aquell dia, l'estat espanyol "va veure que l'anhel d'independència no era una utopia d'una minoria". En aquest sentit, ha animat els presents a "seguir lluitant" per aconseguir un estat "a favor de la seva ciutadania, i no en contra, on es garanteixin els drets fonamentals". Tot seguit, s'ha donat pas a un grup de cantaires, que, juntament amb els assistents, han entonat cançons com L'Estaca o el Cant dels Segadors. L'himne nacional de Catalunya ha servit per tancar l'acte, que s'ha acabat després de poc més de vint minuts mentre els presents abandonaven el lloc amb crits de "1 d'octubre, ni oblit ni perdó".
 

 

Participació