L'Ajuntament de Rubí es planteja ara soterrar la línia d'alta tensió al seu pas per Can Fatjó

El projecte original proposava desviar les torres i el cablejat, però els tràmits s'allargarien perquè passaria per terrenys privats

La línia d'alta tensió de Can Fatjó
La línia d'alta tensió de Can Fatjó | Marta Casas
M.S.
08 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 17:07h

Soterrar la línia elèctrica d'alta tensió al seu pas per Can Fatjó és una acció que l'Ajuntament de Rubí està valorant, tal com va compartir l'alcaldessa, Ana María Martínez, a la Comissió Municipal de l'Energia d'aquest dimecres. Aquesta proposta, apuntava, compartiria més beneficis que no pas desviar la línia, com suggereix la Red Eléctrica de España (REE).

Aquesta possibilitat no atura la confecció d'un estudi amb la mateixa REE per modificar el traçat del projecte original i fer-lo passar únicament per terme municipal de Rubí. D'aquesta manera, compararà les dues propostes.

L’Ajuntament ha analitzat l’impacte de la proposta plantejada en aeri i la compararà amb l’opció de soterrament. Ara bé, el soterrament provocaria que la tramitació durés menys perquè el traçat transcorreria per terrenys municipals i a més reduiria l'impacte biològic.

Desviar la línia, com planteja el projecte original, suposaria expropiar una gran quantitat de terrenys, i això faria augmentar la gestió de permisos i ocupacions, així com els costos associats al pas de la línia. A més, necessitaria un estudi d'impacte ambiental i la seva tramitació supramunicipal que podria fer que l'obra no comencés fins d'aquí a tres anys.

L'alternativa plantejada per l'Ajuntament suposaria entre quatre i cinc milions d'euros per quilòmetre, i l'elaboració de l'estudi costaria uns 50.000 euros. Si només es soterrés la zona urbana (Entre Can Fatjó i Sant Jordi Parc), el cost seria d'uns cinc milions d'euros, ja que la distància entre els dos punts és d'aproximadament un quilòmetre.

Segons l'alcaldessa, soterrar la trama urbana de la línia "té més pros que contra". A més, afegia, existeix la voluntat d'eliminar aquesta línia de la vista panoràmica de la ciutat amb el pressupost municipal. El regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, apuntava que s'estan "estudiant avantatges i inconvenients, però les torres d'alta tensió d'aquesta línia desapareixeran dels carrers".