Els consells del Consorci de Residus del Vallès Occidental per fer Nadal més sostenible

Es demana la responsabilitat i consciència de la ciutadania en unes dates en què es dispara el consum

Es vol incentivar sobretot l'aprofitament alimentari i el reciclatge.
Es vol incentivar sobretot l'aprofitament alimentari i el reciclatge. | Àlex Marin
Redacció
18 de desembre del 2021
El Consorci de Residus del Vallès Occidental ha elaborat una llista de consells per fer un Nadalsostenible. En aquest context, apel·la a les accions "individuals" per cuidar el planeta en una de les èpoques en què hi ha més consum.

Els consells tenen com a objectiu evitar el malbaratament alimentari, eliminar els plàstics i els productes d'un sol ús, fer un consum responsable i de proximitat, mesurar la despesa energètica, gestionar correctament els residus i reaprofitar.

Així doncs, les recomanacions demanen reaprofitar el menjar que sobri, no cuinar més del compte, i si es va al restaurant, endur-se les restes a casa. Per reduir les bosses de plàstic, es demana sortir a comprar amb cabàs, carretó o bosses de casa, així com evitar l'ús de vaixella i coberteria de plàstic.

A l'hora de fer la compra, es recomana fer-ho a les botigues de proximitat, consumir fruita i verdura de temporada,  i planificar els productes que s'adquiriran a través d'una llista. Una altra manera de consumir responsablement són els regals immaterials o experiències.

Pel que fa al consum energètic, es recomana adequar la temperatura de casa en cada moment i apagar els aparells electrònics quan no se'n fa ús. Amb relació als residus, es demana pensar en el reaprofitament dels productes abans de llençar-los, llençar cada deixalla al contenidor corresponent, i deixar els trastos i mobles que no es volen a la deixalleria o avisar als serveis de recollida de mobles. Si es fa servir un arbre de Nadal natural, es demana portar-lo a la deixalleria al final de les festes.

El Consorci també anima la ciutadania a utilitzar activament els residus per a l'ambientació nadalenca: de l'oli usat se'n pot fer sabó artesà i espelmes aromàtiques, de les peles de taronja se'n pot fer un ambientador natural, el paper es pot utilitzar per embolicar regals i fer petits detalls i residus domèstics es poden fer servir per decorar la casa.