El
Consorci de
Residus del
Vallès Occidental ha elaborat una llista de
consells per fer un
Nadal sostenible. En aquest context, apel·la a les accions "individuals" per cuidar el planeta en una de les èpoques en què hi ha més consum.
Els consells tenen com a objectiu evitar el
malbaratament alimentari,
eliminar els
plàstics i els
productes d'un sol ús, fer un
consum responsable i de
proximitat, mesurar la despesa energètica, gestionar correctament els
residus i reaprofitar.
Així doncs, les
recomanacions demanen reaprofitar el
menjar que sobri, no cuinar més del compte, i si es va al
restaurant, endur-se les restes a casa. Per reduir les
bosses de plàstic, es demana sortir a comprar amb cabàs, carretó o bosses de casa, així com evitar l'ús de vaixella i coberteria de
plàstic.
A l'hora de fer la compra, es recomana fer-ho a les botigues de proximitat, consumir fruita i verdura de temporada, i planificar els productes que s'adquiriran a través d'una llista. Una altra manera de consumir responsablement són els regals immaterials o experiències.
Pel que fa al consum energètic, es recomana adequar la temperatura de casa en cada moment i apagar els aparells electrònics quan no se'n fa ús. Amb relació als residus, es demana pensar en el reaprofitament dels productes abans de llençar-los, llençar cada deixalla al contenidor corresponent, i deixar els trastos i mobles que no es volen a la deixalleria o avisar als serveis de recollida de mobles. Si es fa servir un arbre de Nadal natural, es demana portar-lo a la deixalleria al final de les festes.
El Consorci també anima la ciutadania a utilitzar activament els residus per a l'ambientació nadalenca: de l'oli usat se'n pot fer sabó artesà i espelmes aromàtiques, de les peles de taronja se'n pot fer un ambientador natural, el paper es pot utilitzar per embolicar regals i fer petits detalls i residus domèstics es poden fer servir per decorar la casa.