Cal Met Lleó: la degradació d'una de les últimes masies urbanes de Rubí

Després de diverses ocupacions i inversió nula, operaris tornen a treballar al solar, que es troba en estat ruinós

Estat actual de la masia de Cal Met Lleó de Rubí.
Estat actual de la masia de Cal Met Lleó de Rubí. | Cedida
M.S.
14 de gener del 2022
Actualitzat el 17 de gener a les 15:41h
És una de les últimes masies urbanes de Rubí i és catalogada de Bé d'Interès Local, però presenta un greu estat de degradació. Aquest és el cas de Cal Met Lleó, una gegant casa pairal construïda al segle XVIII situada al número 42 del carrer Sant Pere, plenament integrada al centre de la ciutat.

Tot i el seu reconeixement patrimonial, i l'existència d'un director de Patrimoni, l'edifici es troba molt afectat, principalment, segons ha pogut saber RubíTV, per l'enrocament de la propietat i la voluntat de treure'n benefici econòmic sense haver de rascar-se les butxaques amb reformes.

La família que va heretar la casa va desestimar en diverses ocasions utilitzar la masia per fer-hi habitatges cooperatius o de lloguer social. Les ofertes es van estancar i per falta de rehabilitació, la casa s'ha anat degradant fins al dia d'avui, després de patir diverses ocupacions. A principis de 2019 es va desallotjar i tapiar.

També hauria actuat a l'edifici una coneguda empresa privada de desocupacions forçoses, i el maig del 2021, va patir dos misteriosos incendis en només tres dies: el 2015 els propietaris havien demanat enderrocar l'edifici, però l'Ajuntament s'hi va negar. La família propietària també va demanar la descatalogació de l’immoble del Catàleg i Pla especial del Patrimoni Arquitectònic de Rubí, petició desestimada.

L'últim ball que es coneix de l'habitatge és la seva compra, mesos enrere, d'un grup inversor que hi volia construir una residència. Però a hores d'ara no hi ha notícies al respecte. 

Ara, aquest mitjà s'ha fet ressò que operaris contractats per una empresa privada es troben treballant sobre el terreny per apuntalar la casa i ordenant les runes, enduent-se per davant un safareig comunitari i una bassa. La font que ha informat dels fets apunta que "sembla que si la casa cau no passa res, i com a ciutat no anem sobrats de patrimoni". L'Ajuntament no ha pogut confirmar, a hores d'ara, quin és l'objectiu de l'actuació.