1 de 10
teixit industrial

Un conflicte per la titularitat d'un terreny fa perdre una subvenció de més d'un milió d'euros a l'Ajuntament de Rubí

El Consistori intenta treballar per executar l'obra amb recursos propis

per Marta Casas, 24 de febrer de 2022 a les 19:42 |
Aquest article es va publicar originalment el 24 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Rubí va renunciar, aquest 2021, a 1.100.825,62 euros d'un projecte anomenat Integració Sostenible del Paisatge i que subvencionava el Servei de Teixit Productiu de la Diputació de Barcelona. El portaveu d'Esquerra Republicana a Rubí ho va denunciar a mitjan gener a través de les seves xarxes socials, després que el president de Cecot Rubí, Manuel Jiménez, lamentés que no s'haguessin executat unes obres de millora als polígons de Can Jardí i Cova Solera en una entrevista a Ràdio Rubí.

Segons ha pogut comprovar RubiTV.cat, l'any 2018 la Diputació de Barcelona va concedir tres ajuts per al projecte Integració sostenible del paisatge de Rubí per valor de 15.001,51 euros, 813.913,11 euros i 512.905,05 euros. D'aquests, només s'han justificat 325.992,54 euros aquest any 2021. Unes xifres que situarien l'import de la renúncia en 1.015.827,13 euros.


Aquest mitjà va contactar amb el Servei de Comunicació de l'Ajuntament de Rubí per saber per quins motius no s'havia dut a terme aquest projecte i en què s'havien gastat els més de 300.000 euros justificats, però no va obtenir resposta per part del Consistori.

Aquesta tarda, l'Ajuntament ha explicat als grups municipals - dos d'ells, concretament ERC i Cs, van preguntar al ple per aquesta qüestió - que en el moment de rebre la subvenció, l'Ajuntament es va trobar que una petita part del terreny on s'anaven a executar era un terreny privat, i que a l'hora de procedir a l'expropiació s'adonen que el propietari del terreny ha mort, i els hereus i hereves no arriben a un acord, amb la qual cosa queda bloquejat el projecte - "una situació impensable en el moment de demanar la subvenció", diu el Consistori. 


L'Ajuntament va contactar amb la Diputació de Barcerlona el gener de 2020 per exposar aquests problemes de titularitat, i al juliol van aconseguir una ampliació del termini de justificació parcial de la subvenció fins a l'octubre. Al setembre, però, es va manifestar la impossibilitat d'iniciar la contractació de l'obra amb els nous terminis, amb la qual cosa l'Ajuntament torna a demanar una ampliació de justificació fins al març de 2022 - una demanda a la qual s'adhereixen altres Ajuntaments que també havien rebut aquesta subvenció, ja que el període de temps coincidia parcialment amb el període de confinament per la Covid-19.

De manera paral·lela, l'Ajuntament ha treballat tècnicament en la possibilitat d'assumir amb recursos propis els costos de l'obra.

 

Participació