Ja hi ha data pel desallotjament de les barraques del Castell

L'Ajuntament garanteix l'atenció social a totes les persones afectades

Les barraquest estan situades a l'entorn del Castell de Rubí
Les barraquest estan situades a l'entorn del Castell de Rubí | Marta Casas
11 de febrer del 2022
Actualitzat el 13 de febrer a les 17:42h
Ja hi ha data per al desallotjament de les barraques situades al voltant del Castell i la via dels FGC de Rubí. Segons han informat dos afectats a RubiTV.cat, han rebut una notificació en la qual se'ls dona un termini màxim per abandonar voluntàriament el lloc fins al dia 6 de març, data a partir de la qual l'Ajuntament actuarà al lloc.

L'actuació municipal consistirà, segons la notificació, en la retirada de tots els tancaments perimetrals i els coberts, i duran els animals a nuclis zoològics, granges o altres entorns adequats. En el cas d'animals de companyia, es traslladaran a un centre de recollida i es respectaran els terminis de recuperació establerts.

Pel que fa als objectes, permetran a les persones emportar-se'ls si estan presents durant la intervenció, però si no se'n volen fer càrrec, es tractaran com a residus. En cas que els propietaris no estiguin presents durant la intervenció, s'aplicarà allò que estableix el Codi civil de Catalunya pel que fa a les troballes.

L'Ajuntament garanteix l'atenció a totes les persones en situació de vulnerabilitat
Pel que fa a les persones, l'Ajuntament de Rubí assegura que una de les seves prioritats ha estat "oferir informació adequada a les persones afectades i cobertura social en aquells casos puntuals que fos necessari", i recorda que l'actuació de desocupació i neteja es fa estrictament per motius de seguretat davant de l'evident risc d'incendi, 

Així, s'han penjat cartells informatius, s'ha lliurat informació en mà a través de la Policia Local, s'ha habilitat un telèfon d'informació permanent i, a més, s'instal·larà una oficina d'informació els dies 16, 17 i 18 de febrer, tal com consta a la notificació que ha arribat a les persones que ocupen alguna d'aquestes parcel·les. Tal com marca el Codi Civil català, el Consistori també ha previst habilitar un espai per guardar temporalment les pertinences de les persones afectades que no les hagin recollit abans que es produeixi el desallotjament.

L'Ajuntament afirma que desconeix el nombre real de persones que poden estar fent ús de la vuitantena de divisions d'aquestes parcel·les, ja que no hi pot accedir, però sí que preveu que la majoria de terrenys no es facin servir com a alternativa habitacional sinó com a horts o espais d'emmagatzematge. Tot i això, els Serveis Socials treballen des de fa temps en l'atenció dels possibles casos de vulnerabilitat entre les persones que fan servir aquestes parcel·les i ja han fet intervencions per valorar les necessitats socials i cercar alternatives en algun cas particular, ja sigui per demanda de la mateixa persona o per situacions que s'han detectat arran d'alguna visita.

Una realitat "complexa, dinàmica i sovint de difícil intervenció"
En els pocs casos que es coneixen de persones que vivien als espais, l'Ajuntament ha detectat una realitat que defineix com a "complexa, dinàmica i sovint de difícil intervenció": algunes persones han defugit les visites dels treballadors socials, amb la qual cosa no s'ha pogut establir una diagnosi clara de la seva situació, es desconeix el nombre real de persones afectades i quina és la seva situació socioeconòmica real.

Amb tot, els Serveis Socials Bàsics crearan un dispositiu específic per atendre totes aquelles persones que ho necessitin: totes les que es trobin en situació de risc o vulnerabilitat seran ateses amb caràcter prioritari pel servei de primera acollida, des del que es farà una primera valoració en col·laboració amb la tècnica de referència en emergència habitacional, per conèixer "els factors de risc i els factors de protecció" de cada persona atesa.

En cas que sigui necessari, l'Ajuntament garanteix que s'activaran els recursos vinculats a l'emergència habitacional i, si és possible, suport econòmic per poder fer front a la despesa. 

Totes les persones ateses es derivaran a equips de tractament per iniciar un pla de treballi acompanyar-les en la millora de la seva situació, i un equip tècnic farà seguiment d'aquest pla, consensuat amb l'usuari.