Neix la plataforma per la pacificació del camí d'Ullastrell de Rubí

Les comunitats educatives volen garantir entorns escolars segurs per als seus fills i filles

Les famílies dels alumnes dels centres educatius expliquen les seves demandes
Les famílies dels alumnes dels centres educatius expliquen les seves demandes | Plataforma per la pacificació del Camí d'Ullastrell
10 de març del 2022
Actualitzat el 14 de març a les 11:54h
Famílies de diversos centres escolars, així com la plataforma Rubí Sense Abocadors, han unit esforços per crear la Plataforma per la pacificació del Camí d'Ullastrell, i reclamar que per aquesta via urbana, de més de vuit quilòmetres i que travessa diverses urbanitzacions, es prohibeixi el pas de camions de gran tonatge que hi circulen "a totes hores del dia", com diu el manifest que han fet públic. 

I és que al llarg d'aquesta via s'hi troben diversos equipaments de la ciutat, entre els quals l'escola Joan Maragall i l'IES JV Foix, on fa unes setmanes es va produir un atropellament a una menor que sortia de l'institut. Això fa que a determinades hores del dia hi hagi un increment del trànsit viari, amb els problemes de mobilitat que això comporta. 

El trànsit de camions és a causa de la presència de nombroses activitats extractives dedicades a l'abocament de residus, una activitat que ha generat, al llarg dels anys, "molts conflictes derivats de la seva naturalesa", entre les quals una gran pressió sobre l'avinguda de Castellbisbal, on hi ha tres centres educatius més: les escoles Rivo Rubeo i Ramon Llull i l'IES Duc de Montblanc; el camí d'Ullastrell i l'avinguda Can Sucarrats. 

La qüestió, com recorda la Plataforma, és que els camions de més de 12 metres tenen prohibida la circulació per aquesta via sense autorització, com va dictar una sentència l'any 2012. A més, dos convenis signats el 1996 i el 1998 també expressen la prohibició de circular pel Camí d'Ullastrell. Aquests documents "no han servit per aturar el pas de vehicles al llarg dels anys".

Les famílies demanen, doncs, prohibir expressament el pas de camions pel camí d'Ullastrell en els moments d'entrada i sortida dels centres educatius, "com a mínim la mitja hora anterior i posterior". A més, reclamen la prohibició total del pas de camions pel Camí de Can Canyadell a Rubí en horari diürn. 

A més, també volen que el Camí d'Ullastrell sigui una via de màxim 50 km/h i que s'instal·lin càmeres de control de velocitat i d'accés de vehicles pesants als accessos est i oest del Camí. Per últim, reclamen una ampliació i adequació de les voreres i la il·luminació al llarg de tot el recorregut del Camí d'Ullastrell.

A més dels centres directament afectats, al manifest s'hi han adherit les AFA de les escoles Pau Casals, Montessori, La Serreta, L'Estatut i la Plataforma Rubí Sense Abocadors.

La Plataforma ha anunciat que el pròxim dijous, 17 de març, a les 9.30h, les alumnes que van patir l'atropellament al Foix han estat citades a declarar al Jutjat número 7 de Rubí, i fan una crida a la ciutadania a donar-los el màxim suport. 

L'AFA dels Maristes denuncia un atropellament a la sortida de l'escola
L'atropellament que es va produir fa unes setmanes a la sortida de l'Institut JV Foix, i que ha motivat el naixement de la plataforma, no ha estat l'únic en les últimes setmanes a Rubí. RubiTV.cat ha tingut coneixement d'un altre incident a la sortida del col·legi Maristes de Rubí. Una veïna va explicar a aquest mitjà que un nen de tres anys havia resultat ferit per un atropellament, però l'escola va matisar la informació, i va explicar que en realitat havia estat el seu avi, tot i que el menor també es va veure afectat.

L'Associació de Famílies d'Alumnes de l'escola ha publicat al seu compte d'Instagram la problemàtica que pateixen cada dia als voltants del centre: "Continuen estacionant als passos de vianants i a les voreres", diuen en el post en què adjunten diverses imatges. Segons l'AFA, en l'atropellament que es va produir la setmana passada "mig cos del menor va quedar sota el cotxe", i el ferit "va desplaçar-se dos metres abans de caure a terra". 

L'AFA reclama, en aquest post, que la Policia Local de Rubí denunciï i retiri els vehicles que infringeixen les ordenances municipals, "que es poden considerar una llei local"; i si cal, que actuïn també els Mossos d'Esquadra. "Les conseqüències d'un atropellament poden ser fatals", alerten.