Augmenten els fets delictius a Rubí, però també la resolució de casos i les detencions

Rubí és la cinquena ciutat de la regió policial metropolitana en nombre d'ocupacions a habitatges

El nou cap de la comissaria dels Mossos de Rubí, Toni Rodríguez
El nou cap de la comissaria dels Mossos de Rubí, Toni Rodríguez | Marta Casas
22 de març del 2022
Actualitzat a les 10:51h
La Junta Local de Seguretat de Rubí s'ha reunit aquest matí per fer un balanç de les dades delinqüencials de l'últim any - des del març de 2021 fins al febrer de 2022 -, i que revelen que Rubí està deu punts per sota de la mitjana catalana de fets delictius, com ha explicat l'alcaldessa, Ana María Martínez, en la roda de premsa posterior. Això, per una banda, "ens fa estar vigilants amb la situació", però per l'altra, permet afirmar que "tenim una ciutat segura". 

Martínez s'agafa a les dades per contrarestar les percepcions i les sensacions que s'han expressat en els últims temps al voltant de la seguretat, per part de la ciutadania i dels comerços, per exemple. Tot i això, ha admès que la situació continua convidant a ser "vigilants" i continuar treballant per millorar alguns aspectes al voltant de la seguretat ciutadana. 

L'alcaldessa també ha recordat que a l'octubre es va fer una Junta de Seguretat Local per fets greus a la ciutat, entre els quals l'homicidi del botiguer Hafiz, i des d'aleshores es van "intensificar" els esforços. Per una banda, s'ha creat una comissió de Seguretat i Comerç; per l'altra, s'han incorporat nous agents de la Policia Local - vuit ja estan incorporats, i quatre ho faran aquest any - i també s'ha reclamat la incorporació de més Mossos d'Esquadra, una petició que han adreçat molts altres ajuntaments de Catalunya i que podrà ser una realitat gràcies a la incorporació de més de 800 nous agents, com ha explicat el secretari general del Departament d'Interior, Oriol Amorós

"Han estat dos anys molt difícils i complicats", ha reflexionat Martínez, ja que la crisi sanitària ha generat una situació d'excepcionalitat que també ha afectat al treball entorn de la seguretat.

Augmenta la resolució policial de casos
El secretari general d'Interior, Oriol Amorós, ha reiterat que, des de l'última Junta Local de Seguretat "les dades han millorat molt", i que també hi ha hagut fets que han contribuït a fer que la resposta en matèria de seguretat pugui ser millor. Per una banda, l'ampliació del topall d'agents de la policia catalana, que ha passat dels 18.000 als 24.000, i que suposarà la incorporació de 450 nous agents que ja estan a l'Escola de Mollet i de 850 nous agents en un futur pròxim. "Estem en una línia de creixement sense la qual no podríem entendre aquest canvi". Per una altra banda, la jubilació anticipada, que permet una renovació anual que permetrà atendre peticions com la de l'alcaldessa de Rubí d'augmentar els efectius a l'Àrea Bàsica Policial. "Els Mossos, com tothom, es fan cada any un any més grans, i l'acumulació que anàvem a tenir d'agents en segona activitat feia que no es poguessin atendre aquestes demandes", ha explicat. Actualment, a Rubí, hi ha set nous agents de Mossos d'Esquadra de pràctiques, i es podran augmentar amb les noves promocions.

Amorós també ha destacat que la resolució policial de casos ha augmentat 3 punts en l'últim any, també ha crescut el nombre de detencions, i això situa la ciutat de Rubí deu punts per sota de la mitjana catalana, com ha apuntat l'alcaldessa al principi de la intervenció. També ha assenyalat un canvi qualitatiu, i és que des de la darrera Junta, el primer tipus de delicte ha passat a ser l'estafa, especialment la ciberestafa, que és més difícil de resoldre i que es treballarà per resoldre'l de manera preventiva, formant i capacitant les persones perquè no siguin víctimes d'aquests delictes. Una altra dada que ha destacat el secretari és que han baixat les formes delictives més agressives contra les persones, com els robatoris amb violència i els robatoris amb força a domicili.

"Els resultats no permeten cantar victòria, mai, però demostren que quan hi posem mitjans i aprofundim en la coordinació entre cossos policials, les coses milloren", ha conclòs Oriol Amorós.

Rubí és la 5a ciutat de la Regió Policial Metropolitana amb més ocupacions
El nou cap de la comissaria de Rubí, Toni Rodríguez, ha continuat en la línia d'Amorós, destacant que en els últims sis mesos s'han reduït algunes tipologies de delictes que, entre el febrer i l'octubre, havien registrat increments, com per exemple els robatoris amb força a domicili, que han baixat un 40%, una dada que considera "molt positiva" comparada amb el 19% d'augment que s'havia registrat des del febrer fins a l'octubre de 2021. Els robatoris amb violència també s'han reduït un 24%, que arriba fins a un 70% pel que fa a les estrebades

Rodríguez també ha fet referència als fets contra la llibertat sexual: dels 38 casos registrats, només un va ser una violació que es va produir a la via pública - un cas que va quedar resolt, perquè es va poder detenir l'agressor. 

Pel que fa a les ocupacions, l'intendent ha explicat que al llarg d'aquest període s'han treballat uns 800 incidents, 644 de les quals s'han aconseguit dissuadir. En aquest sentit, ha assegurat que només hi ha un 9% de denúncies per part de propietaris, és a dir, que "no mostren una gran intenció" de denunciar quan se'ls ocupa un habitatge. Els motius poden ser diversos, però cal tenir en compte que la maquinària policial i judicial s'activa igualment, cosa que pot fer desistir de presentar-la.

Amb el Consistori, s'està treballant per determinar si Rubí és o no és un territori diferent pel que fa a les ocupacions d'habitatges, per si estan afectant o no les grans xarxes de tràfic d'immobles. Amb els indicadors actuals, la ciutat estaria en el 13è lloc en l'àmbit català d'ocupacions, i en el 5è dins de l'àmbit de la regió policial metropolitana. Rodríguez també ha revelat que els cossos policials dediquen 8.000 hores de patrullatge a la prevenció d'entrades a habitatges, un 52%

L'intendent ha valorat molt positivament la situació policial de l'Àrea Bàsica Policial, que ha qualificat de "molt coordinada i molt cohesionada".

Les xifres d'accidents de trànsit tornen a ser semblants a la prepandèmia
Finalment, el cap de la Policia Local, Oriol Sànchez, ha explicat que les xifres d'accidents de trànsit tornen a ser similars a les que es produïen abans de la pandèmia, tot i que encara una mica inferiors, i que conduir mirant el mòbil és dels motius més comuns. També han detectat un augment de conductors sota els efectes de l'alcohol i també sense carnet de conduir.

Una dada rellevant és que, de totes les actuacions que ha dut a terme la Policia Local, més de la meitat estaven relacionades amb la Covid-19. De fet, la pandèmia també ha tingut els seus efectes en la tipologia de molèsties que han atès des del cos local: els requeriments per molèsties entre veïns han passat de 976 a 746; i, en canvi, a la via pública s'han incrementat de 686 a 720.

Preguntat pels mitjans, el cap del cos local també ha detallat que la solució a les curses de cotxe il·legals - que es produeixen a Rubí, però també a altres indrets, especialment als Vallesos; i que si s'aconsegueixen desmantellar en un lloc es traslladen a un altre - ha estat més de caire urbanístic que policial: "És un perfil de persones a les quals els importa poc la integritat de les altres persones, però sí la dels seus cotxes. Col·locant reductors de velocitat, com s'ha fet en alguns punts, es poden prevenir aquestes curses". 

I és que l'actuació policial, quan es detecta una d'aquestes curses - que es convoquen per xarxes i amb molt poca antelació - pot arribar a ser perillosa si es tracta d'una concentració molt gran de persones. El que sí que fan és identificar tots els presents, fer els controls d'alcoholèmia i que els cotxes disposin de tota la documentació.