Rubí Solidari denuncia la «traïció» del govern espanyol al Sàhara

L'entitat convoca una manifestació en solidaritat amb el poble sahrauí el pròxim 1 d'abril

L'entitat convoca una concentració solidària amb el poble sahrauí
L'entitat convoca una concentració solidària amb el poble sahrauí | Fons Català de Cooperació
Redacció
22 de març del 2022
Actualitzat el 23 de març a les 10:16h
Rubí Solidari ha emès un comunicat per mostrar "la seva més enèrgica repulsa i total rebuig cap al govern espanyol" pel seu posicionament favorable a la proposta marroquina en el conflicte del Sàhara

Per a l'entitat, aquest canvi d'actitud suposa l'abandonament del dret internacional i la renúncia completa de l'Estat espanyol a les seves obligacions perquè, segons estableix l'ONU, Espanya continua sent la potència responsable del procés de descolonització començat el 1975 i encara no conclòs.  

Rubí Solidari, doncs, considera que aquesta acció és una "nova traïció del govern espanyol de Pedro Sánchez al poble sahrauí i als seus legítims representants", a més d'una "puntada flagrant als drets humans". A més, assenyala que és un "incompliment del seu propi programa electoral", ja que el 2019 incloïa "el dret d'autodeterminació per als habitants del Sàhara".

A més, l'entitat apunta que aquest nou posicionament és, "inexplicablement, del tot contrari al que defensa aquest govern per a Ucraïna". El fet que la decisió s'hagi fet pública a través de mitjans marroquins posa en evidència "la manera covarda d'actuar i la hipocresia d'un govern que utilitza dues vares de mesurar", i que a més, "cedeix al xantatge i la pressió del Marroc" utilitzant els sahrauís, "com a moneda de canvi".

Divendres de la setmana que ve, 1 d'abril, Rubí Solidari ha convocat una manifestació de solidaritat amb el poble sahrauí (18.30h a la plaça Pere Aguilera), de la qual es donaran més detalls en els pròxims dies.

Moció de rebuig al posicionament del govern espanyol
Rubí Solidari també ha fet arribar, a tots els grups municipals, una moció consensuada entre l'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí, la Coordinadora Catalana d'Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí i el Fons Català de Cooperació pel Desenvolupament per rebutjar la posició del govern de l'estat espanyol, per tal que es pugui debatre al pròxim ple, el dijous 31 de març.

No serà la primera vegada que el ple municipal aprova mocions o declaracions institucionals sobre la qüestió: el novembre de 2020, es va aprovar un text per demanar la desescalada militar al territori, i el març de 2019, un altre per denunciar l'espoli de recursos.