Com s'han de tractar els feminicidis als mitjans de comunicació?

Aquestes són les propostes de l'Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació

Un minut de silenci per condemnar un assassinat masclista
Un minut de silenci per condemnar un assassinat masclista | Carla Serra
27 de març del 2022
L'Observatori de les Dones en els mitjans de comunicació, creat l'any 2000 per iniciativa de diversos Consells de Dones i del qual en formen part, en l'actualitat, 32 municipis - entre els quals el de Rubí -, ha emès un informe amb un seguit de consells i propostes pel correcte tractament dels feminicidis als mitjans de comunicació, en compliment de la legalitat vigent,

En aquests casos, segons denuncia l'Observatori, mitjans de comunicació com Telecinco Antena 3 van fer un tractament informatiu "inadequat", amb relació al "dret a la intimitat, la prevenció de la victimització secundària, l'estigmatització i la protecció de menors, fills i filles de les dones assassinades". Els casos concrets on es van detectar aquestes males pràctiques van ser assassinats masclistes que es van produir entre els anys 2016 i 2019 a poblacions com Esplugues, El Prat, Viladecans, Sant Joan Despí, Vilafranca del Penedès i Terrassa.

Tal com es desprèn d'un informe de l'Ajuntament de Barcelona, els ajuntaments no disposen d'acció judicial per protegir l'honor i la intimitat personal i familiar de les dones assassinades, i, per tant, la seva intervenció en cas que es produeixi una vulneració dels seus drets es veurà limitada a instar a la intervenció d'altres autoritats competents.

El que sí que poden fer és dur a terme campanyes de foment de la sensibilització social a favor de les víctimes de violència masclista, i promoure l'autoregulació dels mitjans de comunicació social de titularitat pública i privada. També poden proposar una modificació de la legislació vigent en matèria de protecció de les víctimes. 

Què estableixen les lleis en matèria de comunicació sobre la violència masclista?
La regulació estatal és a l'article 14 de la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de setembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, que estableix:

"que la difusió d'informacions relatives a la violència sobre la dona ha de garantir, amb la corresponent objectivitat informativa, la defensa dels drets humans, la llibertat i dignitat de les dones víctimes de violència i dels seus fills i filles"


En l'àmbit autonòmic, la llei que estableix els criteris que han de complir els mitjans de comunicació social gestionats o finançats per les administracions públiques de Catalunya és la Llei 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, que en l'article 23, determina:

"el respecte a les víctimes i l'exclusió dels elements que puguin donar a la notícia un caire morbós i que contravinguin als principis de la professió periodística a Catalunya. La Llei atribueix la defensa de l'honor o la intimitat de les dones v´víctimes de la violència masclista per part dels mitjans de comunicació al Consell de l'Audiovisual de Catalunya"

 

Els ajuntaments integrats a l'Observatori de les Dones en els mitjans de comunicació Foto: Ajuntament de Rubí

Què proposa l'Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació?
Els ajuntaments integrats a l'Observatori manifesten el rebuig al tractament d'alguns mitjans sobre els assassinats masclistes, amb "pràctiques que envaeixen la intimitat de les persones properes a les víctimes i que utilitzen sense rigor, ni respecte, les dades i els detalls personals, servint com a espectacle el dolor de les famílies". 

Així, en primer lloc, denuncien públicament els mitjans que intervenen en la informació sobre els feminicidis afegint "elements d'espectacularitat informativa inapropiada", i contravenen les pautes deontològiques de la professió o les recomanacions pactades entre els diversos organismes comunicatius i les institucions.

En segon lloc, insten els organismes competents a adoptar mesures proactives per evitar aquestes pràctiques, i oferir eines adequades per una "cultura comunicativa clarament contrària a totes les formes de violència masclista".

A més, proposen una reforma legislativa que inclogui obligacions, i en el seu cas, sancions adreçades als mitjans, tant públics com privats, amb relació al tractament informatiu i comunicatiu dels casos de violència contra les dones. Aquesta modificació hauria de permetre als municipis actuar per protegir els drets esmentats. 

Finalment, conviden els col·legis professionals i les entitats representatives de l'àmbit comunicatiu a sumar-se a aquestes iniciatives per actuar conjuntament i ser "conseqüents amb la seva part de responsabilitat" sobre aquest tema, així com intensificar la formació, l'autocrítica, la innovació i la creativitat en la seva tasca.