Els joves i la mobilitat, protagonistes del ple municipal del mes de març

Les mocions dels grups, amb l'excepció de la de pacificació del camí d'Ullastrell i de suport al Sàhara Occidental, s'aproven per unanimitat

El ple municipal del mes de març s'ha fet de forma presencial i amb públic
El ple municipal del mes de març s'ha fet de forma presencial i amb públic | Localpres
Redacció
01 d'abril del 2022
Actualitzat a les 8:28h
El ple municipal de Rubí del mes de març ha aprovat totes les mocions que presentaven els grups municipals, pràcticament totes per unanimitat: les dues que presentava En Comú Podem per donar suport a la Llei de Barris Verds - presentada conjuntament amb el PSC - i per convertir la SAREB en un instrument de facilitació d'accés a l'habitatge; la de l'AUP de promoció de polítiques municipals d'oci nocturn i prevenció de pràctiques de risc; una moció per demanar mesures de prevenció, detecció i suport a la salut mental de la població jove, fruit de la fusió de dos textos presentats per ERC i Cs, i una altra de la formació taronja per implementar bons d'esport per a la població jove.

Tot i que no han rebut el suport unànime del ple, també s'han aprovat el text presentat a proposta de la Plataforma per a la Pacificació del Camí d'Ullastrell, amb els vots favorables dels grups proposants (ERC, CS, VR i l'AUP) i l'abstenció del govern municipal (PSC i ECP), ja que aquest ha considerat que algunes propostes "no eren realistes", com ara la prohibició total del pas de camions pel camí de Can Canyadell. El govern s'ha compromès, això sí, a crear la taula de seguiment que es proposa en la moció, amb els regidors competents, tècnics municipals i representants de la plataforma - que compta amb el suport de més d'una vintena d'Associacions de Famílies d'Alumnes i la Plataforma Rubí Sense Abocadors.

Tampoc no s'ha aprovat per unanimitat la moció d'urgència presentada a instàncies de la Coordinadora Catalana d'Ajuntaments Solidaris amb el poble sahrauí - ens del qual l'Ajuntament de Rubí forma part - per l'abstenció del PSC. Així, el ple municipal sense suport dels socialistes ha reclamat instar el govern espanyol a rectificar el posicionament favorable al pla d'autonomia del Sàhara Occidental i tenir una actitud proactiva a la realització d'un referèndum d'autodeterminació.

Aquesta ha estat la primera sessió plenària, després de dos anys, que s'ha fet de manera presencial i que ha admès públic a la sala. 

La mobilitat, tema central de la part resolutiva
Pel que fa a la primera part del ple, s'han aprovat diverses propostes en matèria de mobilitat, la més destacada, l'aprovació inicial de l'ordenança que actualitza allò que estableix la fins ara vigent, incorporant els nous elements de mobilitat com les bicicletes, els vehicles de mobilitat personal, les zones 30 o les zones de baixes emissions, entre d'altres. Sobre aquesta qüestió, i davant l'anul·lació de l'ordenança que estableix la Zona de Baixes Emissions de Barcelona, RubiTV.cat va preguntar a l'Ajuntament de Rubí si es plantejava alguna modificació en el plantejament d'aquesta, però no ha rebut resposta.

A més, el ple ha aprovat el reglament de la zona taronja, amb les abstencions de Cs i el vot en contra de l'AUP; i el projecte d'ampliació de l'aparcament de Can Fatjó, amb l'única abstenció de l'AUP.

L'execució del pressupost ha estat d'un 78,25%
La regidora d'Hisenda, Mª Carmen Cebrián, ha donat compte de la liquidació del pressupost general de l'exercici 2021: el pressupost d'ingressos s'ha executat en un 145,20%, mentre que el de despeses corrents s'ha executat en un 78,25%. El fet que hagi baixat el percentatge d'execució respecte a l'any anterior (88,33%) és perquè ha disminuït el Capítol III, corresponent a les despeses financeres. El resultat pressupostari final ha estat de 4.247.142,94 euros.