Aterra a Rubí el «comaking», el nou concepte de taller compartit

Visitem les instal·lacions de The CoMAKING Space de la mà del seu responsable, Joel Dorado, que ens explica les claus del seu negoci

The CoMAKING Space es troba a una nau del carrer compositor Bizet
The CoMAKING Space es troba a una nau del carrer compositor Bizet | Marta Casas
06 d'abril del 2022
Actualitzat el 13 d'abril a la 13:57h
Després de l'èxit i la consolidació dels espais de coworking, fa tot just uns dies ha aterrat a Rubí un nou concepte de negoci: el comaking. En Joel Dorado és el responsable d'aquesta nova modalitat de taller compartit, que disposa de maquinària i eines per treballar la fusta o els metalls, taules de soldadura, un box de mecànica, una cabina de pintura... 
 

Tres taules de soldadura al The CoMAKING Space Foto: Marta Casas


The CoMAKING Space se situa en una nau industrial al carrer del Compositor Bizet de Rubí, i es va posar en marxa tot just fa uns dies. És el segon espai d'aquestes característiques que s'instal·la a Catalunya, i el primer al Vallès Occidental. Sense haver fet pràcticament promoció, diversos professionals i també aficionats ja s'han interessat per l'espai. A més dels espais de treball diferenciats - amb totes les comoditats com una zona office, taquilles, lavabo, càmeres de seguretat... -, disposa d'una sala amb una vintena de taules que estarà disponible, els caps de setmana, per fer cursos de formació i aules taller - sobretot a partir del setembre, però es farà alguna prova a partir de l'estiu -, i de cara al mes vinent s'adequarà una oficina coworking amb capacitat per a vuit persones.
 

La sala on es faran les aules taller Foto: Marta Casas


"Amb la crisi, els costos energètics... cada cop és més complicat tenir un taller propi", explica Joel Dorado. Amb el seu model de negoci, en canvi, "si creixes, si tens feina... pagues per allò que consumeixes; i si no, doncs com a mínim no t'arruïnes pagant el local". No són pocs els emprenedors que intenten tirar endavant un negoci i es troben que, en un moment donat, "perquè t'ha baixat la feina, perquè t'has fet mal, perquè ve una pandèmia... et trobes que has de continuar pagant els lloguers i els consums, a més de tot el que ja han gastat en material", resumeix.

I és que el funcionament del comaking és molt senzill: cada professional - o aficionat - paga una quantitat per hora per fer ús de l'espai de treball que necessiti, i si és membre bàsic, paga una quota de 12 euros al mes i l'ús de l'espai li surt més barat. Els membres, a més, poden comprar bons d'hores, des de 10 fins a 300, que es poden anar consumint sense límit de temps mentre duri la membresia. També existeix un tipus de membre "pro", que significa tenir el taller permanentment a The CoMAKING Space, amb un magatzem privat propi.
 

Espai per treballar diversos materials Foto: Marta Casas


El perfil de persones que fins ara s'han interessat pel comaking són professionals de diversos sectors i "aficionats, molt aficionats; però també gent que no en té ni idea i vol aprendre a fer coses", explica Dorado. "Hi ha molta gent que li agrada fer coses amb les mans, per aquella satisfacció de fer-ho tu mateix", afegeix. 

El pati de la nau, a més està equipat amb una barbacoa on cada dissabte organitzen un àpat, cadascú portant el seu menjar, "per fer una mica de club i que la gent pugui compartir coses entre ells", explica en Joel. 
 

Cada dissabte es fa un àpat compartit per crear comunitat entre els usuaris Foto: Marta Casas