Què es tractarà al ple extraordinari d'aquesta nit?

Repassem tot el que ha passat fins a arribar a la convocatòria d'una sessió plenària envoltada de polèmica

Doble sessió plenària aquest dijous a Rubí
Doble sessió plenària aquest dijous a Rubí | Localpres
Marta Casas
28 d'abril del 2022
Actualitzat a les 14:55h
El ple extraordinari monogràfic sobre el concert de Los40 Primavera Pop i el dispositiu de seguretat al seu voltant serà aquest dijous, 28 d'abril a les 23h. La convocatòria d'aquest ple ha arribat després que ERC fes servir el mecanisme previst al Reglament Orgànic Municipal segons el qual un 25% dels representants del ple poden sol·licitar la convocatòria d'un ple extraordinari, quedant en mans del govern fixar la data i l'hora d'aquest.

Com s'ha arribat a aquest ple? Què ha passat, i què en sabem, dels fets? Quines han estat les posteriors reaccions polítiques? Ho repassem:

Els fets: què va passar el cap de setmana del 2 i 3 d'abril?
El dissabte, 2 d'abril, Rubí tornava a acollir una edició del concert Los40 Primavera Pop, la quarta, després de dos anys en què la pandèmia va obligar a suspendre'l (2020) i celebrar-lo en un format diferent, a l'amfiteatre del Parc del Castell (2021). Aquest va ser el primer gran esdeveniment que se celebrava a la ciutat amb una certa normalitat - com a mesures de restricció sanitària, només era obligatori l'ús de la mascareta - i va ser tot un èxit: l'Ajuntament assegura que hi van assistir "unes 20.000 persones"

L'èxit d'assistència de públic i el bon desenvolupament del festival - l'Ajuntament no ha fet pública cap incidència durant el transcurs del mateix - van quedar enterbolits tan bon punt es va conèixer que, la matinada de diumenge (pels volts de les 12.30h) es va produir un atropellament mortal al voral de la C-1413, després del concert. La noia que va acabar morint després de ser atropellada era una jove de Vilafranca del Penedès que havia assistit al macroconcert, segons va publicar el setmanari vilafranquí El Cargol.

El conductor del vehicle, que no n'era el titular, va poder ser localitzat i detingut per la Policia Local de Rubí, gràcies a un treball conjunt amb els Mossos d'Esquadra, el dilluns, 4 d'abril a la tarda, segons la informació proporcionada pel Servei de Comunicació de l'Ajuntament.

L'oposició comença a demanar explicacions sobre l'incident
La mateixa tarda de diumenge, quan es va conèixer l'accident, el portaveu de CiutadansRoberto Martín, va fer una publicació a les seves xarxes socials explicant el succés i reclamant a l'Ajuntament que fes "un comunicat oficial, donant explicacions del que havia passat" i ja establia una primera relació entre el concert i l'atropellament: "Quan una ciutat decideix fer un esdeveniment complex i multitudinari, es fa molt necessari establir preventivament unes restriccions excepcionals".

Pocs dies després era Xavier Corbera, portaveu d'ERC, que anunciava a la premsa el seu grup havia entrat una instància demanant tota la documentació associada al dispositiu de seguretat del macroconcert. Veïns per Rubí i Ciutadans van fer el mateix en els dies següents, i l'AUP va sol·licitar la convocatòria d'una Junta de Portaveus extraordinària. 

Pel que fa al govern, que no ha fet cap declaració pública oficial, l'única veu que hem pogut sentir és la de la regidora Mª Carmen Cebrián, que en el marc del programa "Els grups municipals opinen" de Ràdio Rubí va afirmar que calia "separar el que és el Primavera del que és l'accident", i que l'esdeveniment va ser "segur". Tot i això, després també va admetre que, de cara als següents grans esdeveniments, intentarien evitar els "aparcaments indeguts" als vorals de la C-1413, el lloc on es va produir l'accident. 

La Junta de Portaveus: sense documentació i respostes parcials
La Junta de Portaveus sol·licitada per l'AUP es va celebrar, finalment, el dia 20 d'abril, amb presència del cap de la Policia Local i també de la regidora de Seguretat

Els portaveus de l'oposició que ho havien sol·licitat - ERC, Veïns per Rubí i Ciutadans - esperaven que aquest fos l'espai per rebre la documentació escrita: un informe escrit sobre el dispositiu establert de cara al concert, una valoració del dispositiu i de les accions que es van dur a terme un cop superats els aforaments previstos (ERC), i "tota la documentació relacionada amb la seguretat de l'acte i dels voltants, inclosa la carretera C-1413a" (VR). Tots els portaveus afirmen que no van rebre cap documentació escrita. Veïns per Rubí va fer una segona instància, després de la Junta de Portaveus, per tornar a demanar la documentació i en especial el Pla d'Autoprotecció, per saber si aquest document va tenir en compte els possibles riscos associats a la carretera comarcal.

Pel que fa a les preguntes que van poder adreçar a la Junta de Portaveus, ERC es queixa que, com que no comptaven amb la documentació per escrit - que, de fet, segons expliquen, s'ha de lliurar obligatòriament en un termini de cinc dies naturals - només van poder escoltar algunes explicacions, però sense cap dada per poder contrastar. 

Toni García, portaveu de Veïns per Rubí, detalla que en el cas de la carretera comarcal, se'ls va dir que "com que mai ha passat res en 25 anys, amb els cotxes aparcats indegudament, no es va plantejar cap mesura excepcional". Respecte a l'operatiu intern a la zona delimitada de l'Escardívol - que queda definida en el Pla d'Autoprotecció -, l'Ajuntament va confirmar que tot va funcionar dins de la normalitat, excepte algun moment puntual en què un grup de gent es va acumular a una de les entrades i, per seguretat, es van enretirar les tanques.
 
L'AUP, que no havia sol·licitat cap documentació per escrit, va aprofitar la Junta de Portaveus per demanar pels dispositius relacionats amb la mobilitat i sobretot amb el trànsit de cotxes per la C-1413, així com les eines de què disposa el Consistori per actuar sobre el trànsit i l'aparcament en esdeveniments massius i concretament sobre la carretera comarcal - cal recordar, com va especificar la regidora Mª Carmen Cebrián a Ràdio Rubí, que la carretera és de titularitat de la Generalitat i gestionada per la Diputació de Barcelona. L'AUP explica que "se'ns va respondre parcialment", ja que moltes de la informació que demanaven depenia del departament de Mobilitat, que no era present a la Junta. A més, es va acordar que es farien arribar propostes de cara a la Festa Major 2022, i que el govern municipal faria arribar a tots els grups un informe escrit sobre les actuacions relacionades amb la seguretat durant el concert de Los40 Primavera Pop, que en aquell moment "estaven elaborant", segons explica la portaveu Betlem Cañizar.

ERC força el ple extraordinari... i el govern el convoca a les 23h
El mateix migdia, després de la Junta de Portaveus, ERC anunciava que sol·licitaria la convocatòria d'un Ple extraordinari, "davant la manca d'explicacions i respostes públiques dels responsables polítics i tècnics". Segons va explicar el mateix portaveu d'ERC al programa "Els grups municipals opinen" de Ràdio Rubí, el govern va proposar incloure un punt de l'ordre del dia del ple ordinari dedicat a la qüestió, però Corbera considerava que era "prou important" com per celebrar-ne un d'extraordinari. 

Dilluns al migdia, l'Ajuntament enviava la convocatòria del ple: dijous, 28 d'abril, a les 23h. Una convocatòria que ha despertat polèmica, i és que ha estat criticada per tots els grups de l'oposició. Aquest matí, els portaveus dels grups que formen part de l'equip de govern - Moisés Rodríguez (PSC) i Andrés Medrano (ECP) han explicat que entraran per urgència un punt de dació de compte del dispositiu de seguretat del macroconcert, però que el ple extraordinari no es pot desconvocar, amb la qual cosa - i atenent, així, a la petició de la portaveu de l'AUP, Betlem Cañizar - la sessió extraordinària es podria convocar abans de les 23h, tot just quan acabi la sessió ordinària.