Denuncien un cas d'assetjament a la UE Rubí; l'entitat ho nega

En Luis, parella de la jugadora afectada, diu que no vol deixar passar el cas i "que una situació com aquesta no es torni a repetir"

El que havia de ser una pràctica esportiva per diversió, va acabar generant-li ansietat
El que havia de ser una pràctica esportiva per diversió, va acabar generant-li ansietat | Pixabay
M.C.
02 de maig del 2022
La Gisela és una professora de Rubí, molt aficionada a l'esport, que va patir tot un calvari durant la seva etapa com a jugadora amateur a la Unió Esportiva Rubí. Durant anys, havia jugat federada a diversos equips de bàsquet de la ciutat, i també practica escalada i esports de muntanya. Un bon dia, animada per algunes mares de l'escola on treballa, va apuntar-se a un equip de futbol femení del club degà de la ciutat.

"Al principi l'ambient era immillorable, cap de nosaltres era professional, fins i tot hi havia noies que mai havien jugat a futbol i era tota una diversió, aprendre coses noves, aprendre les unes de les altres...", explica la Gisela. 

Però de cop, tot va canviar. L'entrenador de l'equip va decidir expulsar la Gisela de l'equip, i també del grup de Whatsapp, i va demanar que no tornés a venir. Els motius encara no estan massa clars: per una banda, asseguraven que ella "anava massa fort" als entrenaments, per exemple; però per l'altra van arribar a dir-li que no era "apta" per jugar a l'equip. "En què quedem? No és un equip d'alta competició, és un equip d'aficionades i si es considera que m'ho prenc massa seriosament, no em poden dir que no soc apta, és una contradicció". 

La parella de la Gisela, en Luis, que va estar vinculat al club fa anys, va decidir enviar una carta al president de l'entitat per tal d'esclarir la situació després que ella arribés un dia, després de l'entrenament, en un estat de "nerviosisme i ansietat". En aquell entrenament, segons explica la mateixa jugadora, l'entrenador i un grup de jugadores - entre les quals, algunes que havien aterrat a l'equip a través d'ella - van acusar-la de ser "un problema" per a l'equip, sense que cap membre del club intervingués davant les agressions verbals de les companyes. La Gisela explica, també, un episodi en què durant un partit va rebre una forta pilotada a la cara, i l'entrenador no va sortir al camp a ajudar-la a incorporar-se, sinó que va sortir l'entrenador de l'equip contrari.

Segons explica en Luis, els coordinadors de l'entitat que estaven presents en aquell entrenament "van permetre que se li digués a la cara a una jugadora que no era apta i expulsar-la de l'equip, sense intervenir", tal com va fer constar a la carta dirigida als responsables del club. Una carta que, per cert, "es va compartir directament a l'entrenador i al grup de Whatsapp de l'equip, ja sense la Gisela, sense preservar les meves dades personals; és a dir que no es va respectar la protecció de dades", lamenta en Luis, que també diu que des de l'entitat van advertir a l'entrenador que no podia compartir aquesta carta en cap grup ni fer-la pública de cap manera.

Abans d'adreçar aquesta carta als responsables del club, la Gisela i la seva parella s'havien reunit amb directius de l'entitat intentar solucionar el conflicte, així com amb l'entrenador, que va assegurar que si ella continuava venint als entrenaments i partits, "no jugaria ni un sol minut". Tot plegat malgrat que els presents a la reunió van recordar que l'equip no s'havia creat per competir a un alt nivell, sinó "per divertir-se i aprendre", i que li van fer saber a l'entrenador que no podia expulsar una jugadora.

Davant d'aquesta situació, la Gisela va acabar prenent la decisió d'abandonar l'equip. Tant ell com la seva parella, però, no han volgut deixar córrer el cas i per això van contactar amb RubiTV.cat i exposar-lo, ja que consideren que "la resposta del club no ha estat l'adequada". 

A més, tots dos afirmen que no és el primer cop que l'entrenador d'aquest equip té problemes relacionats amb assetjament i bullying - concretament, quatre jugadores que van acabar abandonant l'equip la temporada passada - i troben "incomprensible" que no se l'hagi apartat, tenint en compte que la UE Rubí és un club no professionalitzat, amb una important base de nens i adolescents, a més dels adults.

Ara, la Gisela ha tornat a jugar a futbol, però al CF Can Parellada de Terrassa. "Imagina't si és apta o no apta per jugar a futbol, que quan va arribar al club li van proposar jugar amb l'equip femení federat...", reflexiona en Luis, la seva parella. 

"No busquem cap revenja, ni cap benefici personal: volem que un cas com aquest no es torni a repetir a cap club de futbol", declaren en Luis i la Gisela. "Els lideratges negatius i algunes relacions interpersonals entre jugadores i entrenadors poden acabar desembocant en situacions tan desagradables com aquesta, i t'asseguro que no es passa gens bé quan veus que tu t'esforces, tot i que sigui fer esport per diversió, i arribes a casa plorant, nerviosa, i sentint-te fatal", reflexiona la Gisela.

Pel que fa a la parella de la jugadora, insisteix que "és molt trist que s'hagin de patir actes d'aquesta importància i que es permeti que un entrenador ridiculitzi una jugadora davant de càrrecs i de la resta de l'equip".

L'entitat nega les "greus acusacions" i afirma que es tracta d'un "problema intern al vestidor"
Preguntat per la qüestió, el club no ha trigat en respondre a la petició de RubiTV.cat. El mateix president de l'entitat, Josep Alcalà, ha assegurat a aquest mitjà que des de l'entitat "no tenen cap indici que indiqui que hagi passat res del que ells expliquen", i creuen que es tracta d'una qüestió de "convivència en el vestidor". 

Alcalà considera que les acusacions que fa en Luis, són "molt greus" i remarca que les agressions a què fa referència no han estat denunciades "ni al club ni als Mossos d'Esquadra" - un extrem que confirma el mateix Luis, que explica que quan van intentar posar la denúncia al cos policial es van trobar amb la dificultat que, si no hi havia hagut una agressió física o de caràcter sexual, era molt complicat; però que considera que sí que ha estat denunciada al club, mitjançant la carta escrita on constaven totes les seves dades personals.

Tot i això, el president confirma que ha estat al cas d'aquest conflicte i que el club ha mantingut fins a sis reunions amb ells, quatre amb la presència del mateix Alcalà - de fet, a l'hora de publicar aquesta informació encara tenien pendent una reunió amb altres jugadores de l'equip.

Alcalà també assegura que existeix una carta, signada per les jugadores de l'equip, que mostren la seva "indignació" per la versió que va denunciar per escrit en Luis. Finalment, des del club expliquen que "no podem fer fora un entrenador, que és el que ells demanen, sense cap prova contundent".