Els homes encapçalen la cursa per a les eleccions municipals de Rubí

Més d'una dècada sense paritat al capdavant de les llistes electorals

Paperetes de les eleccions municipals del 2019 a Rubí
Paperetes de les eleccions municipals del 2019 a Rubí | Carla Serra
27 de novembre del 2022
Actualitzat el 29 de novembre a les 10:08h
Queda poc menys d'un any per les eleccions municipals del 2023, i els partits ja han començat la cursa electoral, especialment donant a conèixer els candidats a l'alcaldia als pròxims comicis.

Hi ha una qüestió significativa: dels sis grups municipals amb representació al ple actualment, només dos presenten una dona al capdavant de la llista: el PSC, amb Ana María Martínez - ara com ara, és l'única dels socialistes que ha manifestat la voluntat de presentar-se, tot i que la ratificació no es produirà fins al febrer o març vinent - i l'AUP, amb Marina Dolset. La resta, són homes: Xavier Corbera per ERC, Andrés Medrano per En Comú Podem, Roberto Martín per Ciutadans i Toni García per Veïns per Rubí. 

Pel que fa als grups que actualment no tenen representació, els alcaldables de Junts i el PP també seran homes: Ivan Vila i Juan José Giner, respectivament.

Només un dels grups ha canviat el gènere del seu candidat respecte al 2019: En Comú Podem. En les anteriors eleccions, la candidata va ser una dona, Ànnia García, que ara se situa com a número 2 de la formació. La resta de les formacions mantenen el gènere i, en alguns casos, la persona. 

Queda per confirmar qui serà el candidat o candidata de Vox a Rubí, que es presentarà per segona vegada a la ciutat, i si hi ha alguna altra candidatura com Valents o el PDECat.

11 anys sense majoria de dones al capdavant de les llistes a Rubí
Repassant l'històric electoral de Rubí, aquesta no és una situació nova a la ciutat, ja que en les últimes convocatòries hi ha hagut més candidats homes que dones. De fet, ens hem de remuntar a l'any 2011 per trobar les últimes eleccions en què les dones eren majoria al capdavant de les llistes del partit: hi havia cinc candidates - Núria Climent (CiU), Carme Garcia (PSC), Mònica Querol (PP), Arés Tubau (ERC) i Marta Ribas (ICV) - i quatre candidats - Vicenç Rabadán (ACR), José Abadías (Cs), Eustaquio Rodríguez (FAVR) i Josep Maria Enguix (PxC).

Pel que fa al 2019, dels deu partits que es presentaven, quatre eren dones: Ana María Martínez (PSC), Ànnia García (ECP), Betlem Cañizar (AUP) i Vanessa Garrido (Vox); i els altres sis eren homes: Xavier Corbera (ERC), Roberto Martín (Cs), Toni García (VR), Jaume Buscallà (Junts per Rubí), Juan José Giner (PP) i Lluís Roset (Primàries).

El 2015 tampoc hi havia paritat. Ana María Martínez (PSC), Arés Tubau (ERC) i Mònica Querol (PP) eren les úniques dones davant de set homes: Ramon Capolat (ICV), Jordi Muntan (AUP), Toni García (VR), José Abadías (Cs), Josep Maria Enguix (PxC), Ivan Moreno (FAVR) i Víctor Puig (CiU).