1 de 10
habitatge

Els comuns demanen activar totes les vies per fer front a la nova bombolla immobiliària

Els regidors d'En Comú Podem es reuneixen amb la diputada Susanna Segovia

La diputada Susanna Segovia, amb els regidors d'En Comú Podem a Rubí | Marta Casas
per Marta Casas, Rubí, Catalunya | 14 de juny de 2022 a les 13:24 |
La diputada d'En Comú PodemSusanna Segovia, que s'encarrega de totes les qüestions relatives a l'habitatge al Parlament, ha visitat aquest dilluns Rubí per conèixer la realitat en aquesta matèria i intercanviar opinions i coneixements amb els regidors de la formació a la ciutat, entre les quals hi ha Ànnia Garcia, titular d'Habitatge de l'Ajuntament. 

Segons Garcia, ens trobem davant d'una nova bombolla immobiliària, una situació que encara està dificultant l'accés a l'habitatge, a Rubí i arreu del país. Les necessitats que plantegen els comuns són incrementar el parc públic, cosa que implica una inversió "real, decidida i valenta"; donar un impuls a les polítiques d'emergència habitacional i la necessitat de comptar amb eines legislatives que permetin regular el mercat de l'habitatge, per anar "més enllà de les polítiques assistencials i anar a l'arrel del problema". 


En aquest sentit, García ha donat algunes dades: les sol·licituds del Bo Lloguer Jove - 15.000 en un sol dia, quan només se'n podran donar 9.700 a Catalunya - indiquen que la majoria de les persones sol·licitants estan dedicant entre un 60 i un 80% dels seus ingressos a pagar el lloguer, i també ha apuntat que hi ha famílies a Rubí que fa dos anys que esperen un recurs habitacional, reconegut per la Mesa d'Emergència, però que la Generalitat no els l'ha donat encara.

Susanna Segovia, per la seva banda, ha explicat que el seu grup parlamentari insisteix a la Generalitat que compleixi amb les seves competències i "garanteixi l'accés a l'habitatge", i ha recordat que mentre les directrius europees estableixen que s'ha de comptar amb un 15% de parc públic, a Catalunya no arribem ni al 2%. En aquest sentit, els comuns van arribar a un acord per aprovar els Pressupostos que preveia arribar fins als 1.000 milions d'euros en polítiques d'habitatge. "El que ens estem trobant és que la Generalitat i alguns ajuntaments, com el de Rubí, no han fet política d'habitatge durant molts anys, és a dir que és com si partíssim des de sota de zero", ha lamentat Segovia.


De fet, a Rubí sí que s'ha invertit en habitatge públic, però ha estat de compra-venda, i ara els comuns consideren que s'ha d'apostar per l'habitatge públic de lloguer, com ha apuntat la diputada, i "evitar que es privatitzin recursos públics". Per això cal que Rubí disposi de sòl per construir més habitatge, i que l'Incasòl no es vengui els solars que té per a altres usos, sinó que els destini a l'habitatge públic.

Finalment, Susanna Segovia confia que a la tardor ja estigui enllestida la Llei d'habitatge estatal, ja que la llei catalana de regulació dels lloguers es troba suspesa.

 

Participació