«De tu a tu»: els Mossos fan sessions de formació a la gent gran per prevenir delictes

El mes de juny és el mes de cobrament de la pensió i s'han detectat casos de furts, que generen una "doble angoixa" a la gent que els ha patit

Una desena de membres del Consell Consultiu reben formació sobre prevenció de fets delictius
Una desena de membres del Consell Consultiu reben formació sobre prevenció de fets delictius | Marta Casas
15 de juny del 2022
Actualitzat el 16 de juny a les 14:01h
Els Mossos d'Esquadra han engegat aquest mes de juny un nou projecte en coordinació amb el Consell Consultiu de la Gent Gran de Rubí, impulsat per l'Ajuntament, i que té com a objectiu principal fer arribar a la gent gran mesures de seguretat per prevenir fets delictius, en especial aquest mes que és quan es cobra la paga extra de la pensió.

Aquest matí, vuit membres del Consell Consultiu han assistit a aquesta formació, tal com ha explicat Miquel Raso, president de l'ens, perquè han detectat diversos casos de furts a persones grans al voltant del dia del cobrament de la pensió. Com diu Raso, si es dona algun cas d'aquest, "genera una doble angoixa: el fet d'haver perdut els diners i el fet d'haver-ho d'explicar a la família, perquè penses que et renyaran". Aquest també és un dels motius que fan incrementar la xifra negra de fets delictius: la vergonya de denunciar-ho davant dels cossos policials.

El cos de Mossos d'Esquadra treballa la seguretat des de tres vessants: la preventiva, per evitar que el fet delictiu es produeixi; la reacció, quan el delicte s'està produint; i la investigació, per determinar els fets i els autors. En aquest sentit, l'intendent Òscar Bartolomé ha dit que la intenció, a més, és combatre alguns rumors i discursos que contribueixen a generar inseguretat, i d'aquesta manera empoderar la gent gran perquè pugui estar tranquil·la - un dels exemples que ha posat és la qüestió de les ocupacions: "no t'ocuparan el pis mentre estiguis comprant el pa".

El projecte, anomenat De tu a tu, tindrà diverses sessions, per explicar el modus operandi de les estafes més comunes, la prevenció d'estafes amb motiu de la paga extra, les estafes online, la seguretat en dispositius, contrasenyes segures, el phishing i la prevenció a les xarxes socials - una formació que també s'ha fet amb gent jove, amb un resultat molt satisfactori. 

A més d'oferir aquesta formació, els Mossos volen que els membres del Consell estiguin capacitats i empoderats per fer-la arribar a com més gent gran millor, a través de Casals o altres entitats.