Dades: medi ambient

Consulta en temps real la qualitat de l'aire a Rubí

La plataforma IQAir reuneix informació de més de 4.000 fonts, incloses ciutadans, comunitats, governs i el sector privat

Calima al cel de Rubí | Marta Casas
per Pere Pratdesaba, Rubí, Catalunya | 15 de juny de 2022 a les 15:01 |
La contaminació és un problema creixent a les nostres ciutats. En aquest marc, i per tal de poder prendre mesures efectives, és important conèixer de manera ràpida la qualitat de l'aire a cada zona concreta. 

Això és els que ens proporcional IQAir, la major plataforma global de dades sobre qualitat de l’aire, que reuneix informació en temps real de més de 4.000 fonts, incloses ciutadans, comunitats, governs i el sector privat. La plataforma abasta més de 7.000 ciutats de tot el món, entre les quals moltes de Catalunya. 


El seu funcionament és molt senzill. Es pot buscar una localitat a través del mapa o amb un cercador. Els resultats de cada població surten en colors segons el grau de qualitat de l’aire: bo (verd), moderat (groc), perjudicial per a grups sensibles (taronja), perjudicial (vermell), molt perjudicial (lila) i perillós (lila fort). A més, hi apareixen altres indicadors interessants, com el vent o els incendis.

Un cop escollit el municipi, si cliqueu a dins, hi apareix desglossades les diverses variables que configuren aquest índex de qualitat de l'aire i la proporció que hi ha en cada moment: partícules en suspensió, grandària de les partícules, diòxid de sofre (contaminant que surt dels cotxes) i en alguns llocs, nivell d'ozó


A sota d'aquestes dades, un altre apunt interessant. La plataforma també fa un pronòstic de qualitat de l'aire dels propers dies, basant-se en els índexs de contaminació del moment i les previsions meteorològiques. 
 

La qualitat de l'aire a Rubí d'aquest migdia Foto: IQAir

 

Les xifres són molt canviants i poden variar en minuts. A Rubí, per exemple, aquest dimecres al migdia el nivell de contaminació és "moderat", amb concentracions força elevades de PM2,5 i d'ozó. 


Podeu clicar aquí per veure quina és la qualitat de l’aire en temps real a Rubí. 

Un programa global


El Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, ONU-Hábitat i la companyia suïssa de tecnologia IQAir van llençar fa un parell d’anys la plataforma, amb la intenció de mantenir-se com el banc de dades de qualitat de l’aire més important del món.
 

El nivell de qualitat de l'aire es mostra amb colors.


La plataforma es basa en la tecnologia d’IQAir per agregar, validar i calibrar dades sobre qualitat de l’aire que fins llavors estaven restringits a webs o aplicacions privades i que no es compartien públicament. La iniciativa té com a objectiu ajudar les ciutats a desenvolupar plans que puguin reduir la contaminació de l’aire, incloses intervencions en transport públic i gestió de residus. 

Altres notícies que et poden interessar

 

 

Participació