«Promoure Les Torres»: les propostes de l'AUP per solucionar la conflictivitat al barri

Una parella de policies fixa, rehabilitar una part dels Antics Cinemes o recuperar el mercat veïnal de segona mà, algunes de les idees que l'Alternativa traslladarà al pròxim ple

El barri de Les Torres de Rubí
El barri de Les Torres de Rubí | Marta Casas
Marta Casas
14 de juliol del 2022
Actualitzat a les 14:34h
L'Alternativa d'Unitat Popular presentarà al pròxim ple, el dijous 21 de juliol, una moció amb una llarga llista de propostes per solucionar les problemàtiques que afecten el barri de Les Torres de Rubí, una zona amb unes característiques pròpies que en els últims mesos ha estat notícia per alguns conflictes que s'hi han produït - una persona ferida per arma blanca, incendis en locals abandonats i ocupats o molèsties derivades de l'oci nocturn.

Així, la formació ha fet un profund anàlisi d'aquesta problemàtica i la configuració del barri, per - tenint en compte, sempre, el punt de vista dels veïns - posar sobre la taula diversos elements que en millorarien la qualitat en tots els àmbits: dotar la zona d'una parella fixa de policia de manera temporal, rehabilitar una part dels Antics Cinemes per donar a l'equipament un ús comunitari, estudiar revertir la qualificació de zona d'oci nocturn, implementar el programa "escales actives" per quan es produeixin conflictes a les escales veïnals o recuperar el mercat de segona mà periòdic són algunes de les moltes idees que desgrana l'AUP en la seva proposta integral per al barri de Les Torres.

El barri de Les Torres, un dels principals de la ciutat, es va crear a la dècada dels 70 i es va nodrir, majoritàriament, de persones joves provinents d'arreu de l'Estat espanyol i més endavant, de persones de fora de l'Estat. Això ha "rejovenit" un barri que "estava en procés d'envelliment per la manca de permanència de la població", com explica l'AUP a la seva moció. 
 

Fa uns mesos hi va haver un incendi en un local abandonat i ocupat Foto: Cedida

 
L'AUP defineix Les Torres com una zona ben situada: cèntrica, ben comunicada, propera als principals equipaments de la ciutat, disposa de diversos equipaments - una escola, instal·lacions esportives, el local de l'Associació de Veïns, l'església de Santa Maria... - i moltes places amb cert verd urbà. El teixit comercial i la restauració "vius i amb personalitat pròpia", places "plenes de vida", on la gent es relaciona - tant a les terrasses dels bars com als espais comuns -; travessada per gent d'altres barris que van de camí a l'estació dels FGC, l'OAC o el Rubí Forma, i amb habitatges antics però "espaiosos, ben il·luminats i ventilats" amb un preu elevat, segons el Pla Local d'Habitatge.

Per altra banda, però, segueix els "patrons constructius del franquisme", amb grans blocs que concentren moltes persones en poc espai, la majoria de la població és poc permanent i, des dels seus orígens, ha tingut "connotacions d'inseguretat": com es reflecteix al llibre Les Torres - Rubí 2000. Història i vida, publicat l'any 2010 per l'Ajuntament de Rubí, "el barri de Les Torres – Rubi 2000 havia carregat amb certes connotacions d’inseguretat ja molt abans de l’arribada de la immigració extracomunitària. Sempre havia estat un lloc d’oci, un punt de reunió els caps de setmana, un espai on s’hi trobava molta gent. Aquesta percepció ha anat basculant segons el període i les seves circumstàncies, i les connotacions d’inseguretat han aparegut i desaparegut cíclicament". 

Tot plegat fa que sigui un barri amb unes condicions "que són la base d'un lloc on viure amb dignitat, però recull també algunes de les dificultats derivades d'aquest tipus de dissenys urbans dels anys 70", conclou l'AUP.

Conflictes de convivència, incivisme i fets delictius
L'AUP situa la problemàtica dels conflictes que es produeixen al barri en un "context generalitzat de crisi i potser, sobretot, de crispació social"; uns esdeveniments que estan tenint un ampli ressò entre la població i que tenen a veure amb l'actuació de persones o grups aïllats, és a dir, sobre els que es pot "acotar una intervenció ja sigui social o també policial", o amb algun establiment concret. La formació alternativa reconeix que fa un temps que s'han reforçat "certes intervencions", però la "percepció col·lectiva d'inseguretat" continua vigent, així com la "realitat de crispació i conflicte social".

A tot plegat, l'Alternativa hi afegeix el "fort impacte de la crisi i de les mesures de confinament i aïllament" derivades de la gestió de la pandèmia en el "debilitament del teixit social de la nostra ciutat". 

Per tot això, l'AUP considera necessària "una actuació urgent, coordinada i amb recursos suficients", més enllà de les intervencions policials puntuals o de l'actual dinamització comunitària, per revertir la "situació d'assenyalament que està vivint el barri". "Cal reivindicar Les Torres com un lloc per al bon viure" i "defugir les crides que simplifiquen la realitat amb propostes només policials", assegura l'AUP, abordant la diversitat de les necessitats i sense entrar en "debats estèrils" que de vegades beuen únicament de xifres o fins i tot "realitats falses o manipulades, com a arma política per guanyar vots o poder". 

Una parella de policies fixa al barri
Respecte a l'actuació policial, la proposta més destacada de l'AUP és que, de manera "temporal i excepcional", es destini una parella de policies - Policia Local Mossos d'Esquadra - fixa al barri, mentre no es redueixin les situacions conflictives. 
 

Un cotxe de Mossos al barri de Les Torres Foto: Marta Casas


Pel que fa a la venda o consum de drogues que es dona en alguna zona limítrof amb el barri, l'AUP demana que s'abrodi "de forma transversal" aquesta problemàtica, coordinant les actuacions policials amb les àrees de la Generalitat i l'Ajuntament que puguin actuar en casos de situacions d'exclusió social, i sol·licitar al Departament de Salut la intervenció d'agents de salut, prevenció i educació entorn al consum de tòxics.

Rehabilitació d'una part dels Antics Cinemes
L'Alternativa inclou en aquesta moció una demanda ja històrica, també des de l'època d'ACR, de transformar els Antics Cinemes en un equipament amb ús comunitari. En aquest cas, demanen incloure al pressupost d'inversions 2023 la rehabilitació d'una part d'aquest edifici i que el veïnat decideixi quin ús li donarà. Això tenint en compte que, a llarg termini, "caldria no oblidar la rehabilitació de la resta dels Antics Cinemes".

A més, aquesta proposta permetria integrar l'actual Oficina d'Atenció a la Ciutadania i els serveis que s'hi desenvolupen, "pe trencar l'aïllament en el que es troba el servei". 

La proposta de l'AUP també demana que s'estudiï la reversió de la qualificació d'una zona del barri com a lloc per a l'oci nocturn, ja que part dels conflictes veïnals tenen a veure amb aquesta activitat.
 

Veïns de Les Torres reclamen solucions per als Antics Cinemes Foto: Cedida



Propostes de dinamització comunitària 
L'Alternativa d'Unitat Popular continua amb la seva llista de propostes amb les "escales actives", una iniciativa que permet fer acompanyament, formació, mediació i assessorament a les escales veïnals quan hi ha situcions de conflicte com ara brutícia, soroll, impagaments de quotes... alhora, la formació diu que caldria regularitzar la situació dels subministraments energètics i aigua per les persones amb vulnerabilitat social acreditada, recuperar el mercat de segona mà entre altres iniciatives que "fomentin la relació i la xarxa veïnal", que l'escola Montessori se sumi als "patis oberts", i fer permanents totes les activitats de dinamització infantil i juvenil que ja s'estan desenvolupant amb èxit.

En un altre sentit, l'AUP proposa que es traslladi part de l'activitat cultural de petit format a Les Torres, pacificar el trànsit en el tram del Passeig de Les Torres que separa la plaça de la Constitució de la Plaça dels Nens per millorar la connexió a peu amb els altres barris, incrementar la freqüència dels serveis de neteja en aquelles zones on és més necessari, i millorar l’estat de manteniment i conservació dels jardins del barri, convertint-los en jardins d'ús i cura comunitària. 

Finalment, l'Alternativa proposa crear una taula de treball oberta a tota la població del barri, en especial les entitats, per poder fer un seguiment dels acords de la moció, propostes d'avaluació i millora.