1 de 10
muntanya

Els consells dels Bombers per gaudir del medi natural amb seguretat

L'agost és un mes en el qual tradicionalment es fan més rescats

L'helicòpter dels Bombers | Bombers
per A.H., Sabadell, Catalunya | 7 d'agost de 2022 a les 08:12 |
El mes d'agost va lligat a les vacances d'estiu i això, de retruc, amb relaxar-se a la platja. Ara bé, el destí no és únicament la costa, molts també opten per la muntanya. I per tal de gaudir-la, els Bombers ofereixen un seguit de consells per fer-ho amb seguretat, especialment enguany en un context amb elevat risc d'incendis i les altes temperatures.

El cap del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) del cos, Oriol Vilalta, ho resumeix així: "Cal planificar bé l'activitat, adequar-la a les nostres capacitats, informar-se de la meteorologia i saber renunciar si la muntanya no ens dona garanties". Abans de partir, i tenint ja tot programat (itinerari, garantia de temps favorable, etc), és essencial dur la roba i el calçat adient, així com material, menjar (bàsicament aliments energètics) i aigua necessària.


Durant la sortida, entre altres coses, es recomana dur el telèfon mòbil amb la bateria ben carregada; enviar ubicacions, a través de missatges, i que sigui accessible, i ràpid, fer la trucada al 112. En el cas que es planifiqui visitar zones d'aigua, com ara pantans o llacs, els Bombers demanen assegurar-se que la zona té permès el bany i que no hi ha perill, evitant els espais habilitats per fer activitats d'esport aquàtic.

Un cop dins l'aigua, es demana estar alerta a possibles variacions en l'estat de salut i sortir-ne tan aviat com sigui possible en cas de trobar-se malament, així com estar pendents de les criatures i de possible remolins i corrents d'aigua, que són molt freqüents en rius i pantans.


Agost, el mes amb més rescats


En aquest vuitè mes de l'any és quan es fan més rescats, al 2020 es va arribar al màxim en un mes d'agost (295), coincidint amb el final del confinament per la Covid-19. El 2021 la xifra es va estabilitzar (275), amb una tendència ja consolidada a superar la barrera dels 200 serveis.

Enguany, entre juny i juliol ja han dut a terme 352 serveis, sent dissabtes i diumenges els dies en què se'n fan més. L'any passat, entre l'1 de juny i el 31 de juliol, el 44,93% dels salvaments i els rescats es van fer en cap de setmana (164 de 365), i aquest 2022, aquest percentatge s'ha elevant fins al 48,29% (170 de 352) en el mateix període.

 

Participació