1 de 10
jurat popular

A exposició el cens electoral per a l’elecció de candidatures a jurat popular

El 22 de setembre es farà el sorteig que escollirà 8.000 candidats entre la ciutadania inscrita al Cens Electoral vigent a 1 d'agost de 2022

Una persona atesa a la OAC de Rubí | Ajuntament
per RubiTV.cat, 13 de setembre de 2022 a les 17:27 |
Aquest article es va publicar originalment el 13 de setembre de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El pròxim 22 de setembre es durà a terme el sorteig per establir la llista biennal de les persones candidates a jurat popular de la província de Barcelona i el nombre de persones necessari perquè en cada judici es constitueixi el Tribunal del jurat. És per això que els Ajuntaments de la demarcació han d'exposar el llistat del cens electoral vigent del seu municipi, que en el cas de Rubí es podrà consultar a l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania des d'avui i fins al pròxim dia 21. La consulta d'aquestes dades s'ha de fer de manera informàtica i assistida en aquest equipament.

Com marca la legislació vigent, el sorteig s'ha de fer dins dels últims 15 dies del mes de setembre dels anys parells, i serà a la seu de l'Audiència Provincial de Barcelona. Se seleccionaran 8.000 persones candidates a jurat popular entre la ciutadania que estigui inscrita al Cens Electoral vigent a 1 d'agost de 2022 a la província.


Així, aquestes persones formaran la llista provisional de candidats a jurat popular, i durant els pròxims dos anys podran ser seleccionats per formar-ne part. En cas de rebre una citació, és obligatori assistir al lloc indicat, ja que la incompareixença sense causa justificada és susceptible de sanció. En cas d'arribar a ser seleccionat per formar part d'un jurat popular, es té dret a percebre una remuneració i una indemnització.

L'exercici de la funció de jurat té la consideració de compliment d'un deure inexcusable de caràcter públic i personal, és a dir que les persones escollides tenen dret d'absentar-se de la feina amb avís i justificació previs.


El Tribunal del jurat és una institució democràtica que fa possible que els ciutadans participin directament de l'Administració de justícia. Participar en els assumptes públics és un dret constitucional del ciutadà, però també és una obligació cívica complir el deure de participació quan la llei ho disposa.

Per a ser jurat popular s’ha de ser major d’edat i tenir la nacionalitat espanyola, estar en ple exercici dels drets polítics, saber llegir i escriure, ser veí de qualsevol dels municipis de la província i no estar afectat per cap discapacitat física o psíquica que impedeixi exercir aquesta funció.

 

Participació