Exposició sobre la indústria aeronàutica a Rubí durant la guerra civil

El Centre d'Estudis Rubinencs inaugura el pròxim 27 de setembre la mostra a la seu de l'entitat, a la biblioteca municipal Mestre Martí Tauler

La mostra es podrà veure al local del Centre d'Estudis Rubinencs
La mostra es podrà veure al local del Centre d'Estudis Rubinencs | Cedida/CER
Redacció
26 de setembre del 2022
El Centre d'Estudis Rubinencs inaugurarà el dia 27 de setembre (18h), una mostra sobre la indústria de guerra aeronàutica a Rubí. L'exposició es podrà veure al local de l'entitat, situat a la biblioteca municipal Mestre Martí Tauler.

En aquesta mostra s'explica la fabricació d'elements aeronàutics a diversos llocs de la ciutat, com ara Polikarpov - o "xatos", com eren coneguts popularment - que van combatre contra les forces aèries del franquisme i els seus aliats.

Un article de Pere Bel publicat al Butlletí del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí - Centre d'Estudis Rubinencs número 69, l'any 2016, ja estava dedicat a aquesta qüestió. Segons explica l'hisoriador rubinenc, Rubí va acollir el Servei d'Aviació i Fabricació (SAF-10) a la Casa Ymbert i a les naus de l'Escardívol, punts on s'elaboraven les peces d'aquests "xatos" i posteriorment, els aparells sencers. Les peces d'aquests avions, procedents de l'URSS, es muntaven en un estricte règim de secret militar.