Rubí edita una guia per a la prevenció del suïcidi

Diversos serveis municipals ja treballen en l'àmbit de la salut mental

Ana María Martínez i Marta Oliva presenten la guia per a la prevenció del suïcidi
Ana María Martínez i Marta Oliva presenten la guia per a la prevenció del suïcidi | Localpres
Redacció
13 d'octubre del 2022
L'Ajuntament de Rubí, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha editat una guia per a la prevenció del suïcidi i les autolesions. L'objectiu és trencar tabús i falses creences sobre aquest tema, orientar sobre els factors de risc i protecció i oferir pautes i recursos per al seu abordatge. La publicació ha estat redactada pel psicopedagog Carles Alastuey i la doctora en psicologia Cecilia Borràs, vicepresident i presidenta de l'entitat Després del Suïcidi - Associació de Supervivents (DSAS).

La idea sorgeix durant l'elaboració del Pla local de salut 2022 - 2027, quan es va detectar una situació preocupant entre els menors d'edat, amb un percentatge d'atencions de salut mental als centres d'atenció primària superior a la mitjana catalana, principalment per transtorns com dèficit d'atenció, hiperactivitat i espectre autista, però també cada cop més per problemes relacionats amb el benestar emocional.

La darrera crisi econòmica va desequilibrar tot un seguit d'indicadors que ara s'han vist agreujats per l'impacte de la pandèmia de la Covid-19, i que ha repercutit directament en la salut mental de la ciutadania. En els nivells més greus, això ha suposat un increment de les morts per suïcidi: només el 2020, gairebé 4.000 persones es van treure la vida a l'Estat espanyol.

"És un error pensar que no parlant del suïcidi aconseguirem evitar-lo", ha manifestat l'alcaldessa, Ana María Martínez. Així, el que es pretén aconseguir amb aquesta guia és parlar-ne i "veure de quina manera el podem prevenir, aportant informació i sent pedagògics". El document és operatiu per als professionals però també per a la ciutadania en general, una eina "molt intuïtiva i fàcil d'entendre" i que "serà útil per a tothom", ha declarat l'alcaldessa.

La Guia per a la prevenció del suïcidi a Rubi es presentarà el pròxim dijous, 20 d'octubre al Museu Municipal Castell (MMUC) en el marc d'una Jornada per a professionals de prevenció de la conducta suïcida en persones adolescents i joves, que comptarà amb ponències de Francisco Villar, psicòleg expert en conducta suïcida de l'adolescent, que farà una aproximació general al tema; Silvia Grau i Marina Torrents, del Centre de Salut Mental Infantojuvenil (CSMIJ), que parlaran sobre les autolesions no suïcides; Sònia Chavero, cap de la Secció d'Informació i Anàlisi en Salut Pública de la Diputació de Barcelona, que exposarà les dades al voltant d'aquest tema, i Carles Alastuey, que presentarà el document i reflexionarà sobre els estigmes i mites que acompanyen el suïcidi.

La guia es distribuirà entre les persones assistents a la jornada i altres professionals interessats, i també estarà disponible en format digital a partir del 20 d'octubre.

La regidora de Salut Pública, Marta Oliva, ha assenyalat la importància de disposar de recursos com aquesta guia, i ha repassat les accions que efectua el govern municipal en l'àmbit de la salut mental i de la joventut: aquest curs, el Servei de Salut Pública ofereix tallers sobre factors de protecció a prop de 900 alumnes de nou escoles i instituts de la ciutat, es preveuen tallers per a professorat per dotar-lo d'eines de detecció precoç del suïcidi i també es faran sessions amb les famílies.

Per la seva banda, Rubí Jove també treballa en la prevenció a través dels seus serveis d'assessoria, com el Consultori Sexual i de Parella i més específicament a través del JOxMi, un servei d'escolta i acompanyament emocional. El servei de Joventut també treballa en l'actualització del Pla local de Joventut, en què la salut mental hi tindrà un paper destacat.

L'Ajuntament també ha incorporat a les seves activitats periòdiques de promoció de la salut temes relacionats amb la salut mental i emocional, i ja s'han fet diverses sessions en el marc de l'Aula de Salut.