Rubí nomenarà al nou Síndic de Greuges aquest dijous

Accions contra la violència masclista i modificacions pressupostàries i del PGO, les més destacades de la sessió d'aquest dijous

El ple serà dijous, 27 d'octubre, a partir de les 17h
El ple serà dijous, 27 d'octubre, a partir de les 17h | Localpres
Redacció
24 d'octubre del 2022
Actualitzat el 26 d'octubre a la 13:45h
Rubí tornarà a tenir Síndic de Greuges després de dos anys sense aquesta figura, amb la renúncia de Milagros Calleja el setembre de 2020, que denunciava la "manca de suport administratiu" amb què s'havia trobat. Una circumstància que el ple municipal s'ha esforçat a solucionar, elaborant un nou reglament de la Sindicatura de Greuges que desenvolupa un nou model, més professionalitzat i que comptarà amb més recursos.

El nou Síndic de Greuges, que ocuparà el càrrec durant els pròxims 5 anys. Quatre persones van presentar la seva candidatura al procés de selecció, que ha comptat també amb la participació de la ciutadania a través de la plataforma Participa Rubí. Les persones candidates també van defensar els seus projectes davant la Junta de Portaveus, que ha fet la valoració final, i que es ratificarà aquest dijous al ple. 

"Ens dotem novament d'un Síndic, que és una garantia de democràcia, que ens ajuda a funcionar millor en tant que ens ofereix interlocució amb la ciutadania, que ens permetrà millorar procediments i atendre casos concrets si s'escau", ha declarat el portaveu d'En Comú PodemAndrés Medrano.

Accions per erradicar la violència contra les dones
El ple de dijous també aprovarà un protocol de dol institucional contra les violències masclistes, que marcarà l'actuació de l'Ajuntament cada cop que es produeixi un feminicidi. Així, el protocol concreta com s'ha de procedir en funció de l'àmbit territorial on s'hagi produït l'assassinat, i estableix les accions a dur a terme quan es produeixi a la mateixa ciutat de Rubí. Tots els plens municipals s'inicien amb un minut de silenci en record de les víctimes que s'hagin produït en el període que hi ha entre sessions.

"Malauradament, convivim amb aquesta barbàrie", ha lamentat el portaveu del PSCMoisés Rodríguez, i per això es vol tenir present, des de l'Ajuntament, què s'ha de fer a l'hora de "condemnar els fets però també de sensibilitzar la població".

Per altra banda, s'aprovarà una declaració institucional en suport de les dones iranianes, alineada al costat de la revolució que s'ha iniciat a la república islàmica arran de l'assassinat de Masha Amini, una joves de 22 anys detinguda a Teheran per portar el vel "de manera inapropiada". Amb aquesta declaració, l'Ajuntament vol condemnar els fets i reforçar el posicionament que "cap estat ni policia moral ha de poder determinar la manera com ha d'anar vestida una dona, i estendre la condemna a la repressió que pateixen altres col·lectius, com per exemple l'LGTBI", ha dit Andrés Medrano. La proposta demana, entre d’altres, que es modifiqui la Llei 13/2009 de dret d’asil perquè es clarifiquin els criteris sota els quals es concedeix o no en determinats casos.

Modificacions pressupostàries i del PGO
L'ordre del dia d'aquest dijous també inclou l'aprovació de diverses modificacions de crèdit que, entre d'altres, permetran l'adquisició de dos nous vehicles per a la Policia Local i Protecció Civil respectivament, i altre material per a la seva tasca diària. 

Per altra banda, es canviarà el terra de l'Espai Creixença i s'adquirirà mobiliari, entre altres millores, a l'Escola Bressol Municipal Bruna

Pel que fa al Pla General d'Ordenació Urbanística, es portarà al ple una modificació parcial a Vallès Park, que regularitzarà la situació d'un conjunt de parcel·les que tenien una mida inferior als 500 m2 que marca el planejament i que, per tant, es trobaven en una situació d'indefensió a l'hora de proposar noves construccions. Aquesta modificació beneficiarà 278 terrenys d'un total de 438.

Mocions dels grups municipals
Ara com ara, hi haurà quatre mocions dels grups municipals: una de l'AUP, una de Veïns per Rubí, una d'ERC i una altra dels grups del govern - ECP i PSC. 

L'Alternativa d'Unitat Popular recuperarà una proposta per universalitzar els serveis socials a la ciutat, mentre que Veïns per Rubí proposarà la creació d'una aplicació mòbil que permeti comunicar diverses incidències a la via pública i fer-ne un seguiment. Els partits del govern estan ultimant els detalls d'un text contra les noves retallades en matèria d'educació, mentre que ERC presentarà un text per exigir les inversions pendents a Rodalies.