Rubí se suma un any més a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

La Gran Acció serà dissabte, 19 de novembre

1200_1637586411Sin_ttulo
1200_1637586411Sin_ttulo | Localpres
Redacció
15 de novembre del 2022
Rubí celebrarà un any més la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una iniciativa que es duu a terme simultàniament arreu d'Europa i té com a objectiu organitzar accions de sensibilització sobre la necessitat d'evitar la generació de residus. L'edició d'enguany posa l'accent en la moda circular

I és que el sector del tèxtil és un dels majors consumidors de recursos del món, amb un gran impacte ambiental i climàtic. Es venen 100.000 milions de peces de roba a l'any arreu del món, però es reciclen menys de l'1% dels residus tèxtils. Segons el regidor de Transició Ecològica, Andrés Medrano, és un sector que necessita "canvis urgents i profunds" en el seu model de producció i consum, per avançar cap a un model "circular, més sostenible i regeneratiu per al planeta". 

A Catalunya, cada persona consumeix anualment entre 21,5 i 26 quilos de roba, però el nivell de recollida selectiva de residus tèxtils se situa només en el 12%, és a dir que la gran majoria s'acaben llençant a un abocador o s'incineren. Això suposa, doncs, la pèrdua de molts recursos que s'haurien pogut mantenir o reincorporar al sistema productiu.

A la ciutat hi ha punts de recollida de roba i calçat a tots els barris, i també es poden deixar a les deixalleries o a La Trocalleria, on són els productes més demandats a l'hora de fer intercanvis.

"El 88% de la roba del nostre armari acabarà a un abocador", lamenta Andrés Medrano, que assenyala que aquest fet "no és inevitable", sinó que cal pensar en "com reduïm aquests residus, com donem una segona vida a la nostra roba o, si no hi ha més remei, com i on la llencem perquè sigui reciclada". Aquesta reflexió és un dels elements centrals de les activitats de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus d'enguany.

La Gran Acció i altres activitats
La Gran Acció, i el mercat Refira't, seran el pròxim dissabte, 19 de novembre, de 10.30h a 14h, amb diverses activitats pels carrers del centre: el Refira't serà a la plaça del Doctor Guardiet i el carrer Maximí Fornés, al carrer Montserrat hi haurà l'exposició Segueix el fil i també hi haurà activitats infantils com L'Inflable per reciclar saltant, que estarà operatiu al llarg de tot el matí. Altres tallers infantils seran Fer titelles amb tèxtil Clauers fets amb macramé, a les paradetes d'Humana i Solidança. A més, també es podran recollir clakis a la parada d'APDIR, on també es podran informar sobre el projecte Rubiclak de recollida d'oli de cuina usat. El Dimecres Manetes també farà acte de presència a la Gran Acció, per reparar aparells elèctrics i electrònics.

Les activitats continuaran a partir de dilluns 21 de novembre i durant tota la setmana. El projecte Rubiclak s'expandirà a les escoles i instituts, on es repartiran clakis a les famílies nouvingudes, i s'estrenaran punts de recollida i distribució a altres llocs de la ciutat. Les escoles també participaran en una activitat per difondre la problemàtica del tèxtil entre les famílies, fent unes bosses aromàtiques amb teles reutilitzades.

També s'han programat ecotallers en clau de Re centrats en els residus tèxtils, i un altre de compostatge.

Pel que fa a La Trocalleria, durant la setmana es traslladarà a diversos barris de la ciutat: Can Fatjó, Ca n'Oriol, Les Torres, el Vint-i-cinc de setembre i El Pinar, on també es farà una edició especial del Dimecres Manetes, Si ho repares, t'ho quedes - amb objectes a disposició de la ciutadania que, si aconsegueix reparar-los, se'ls podrà quedar.