El Consell Comarcal del Vallès Occidental aprova un Pressupost de més de 39 milions d'euros

La transició energètica, la cohesió i inclusió social i la reactivació econòmica de la comarca, els eixos principals

Redacció
18 de novembre del 2022
Actualitzat a les 14:43h
El Consell Comarcal del Vallès Occidental
El Consell Comarcal del Vallès Occidental | CCVOC
El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat aquest dijuos el Pressupost per a l'any 2023, de 39.178.955,80 euros, una xifra que suposa un augment d'un 20,17% respecte el del 2022 i de més del 115% en els últims 8 anys. Els comptes s'han aprovat amb el vot favorable del PSC, Junts i En Comú Guanyem i les abstencions d'ERC, Tot per Terrassa, CAM-Amunt i el PP.

Mª Carmen Cebrián, consellera de Serveis Generals, ha explicat que l'augment més significatiu del Pressupost se situa a l'àrea de Drets Socials, amb un increment del 46% en la dotació d'ajuts de menjadors i d'algunes partides del nou contracte programa de Serveis Socials per al període 2022-2025. Pel que fa als ingressos, el 90% són finalistes i provenen de la Generalitat de Catalunya (79%) i de les aportacions dels ajuntaments de la comarca i la Diputació de Barcelona.

Aquest és un pressupost, com ha explicat el president del Consell Comarcal Ignasi Giménez, que neix en un escenari marcat per la crisi energètica i l'increment de preus tant de l'energia com del cistell de la compra, uns elements que "tenen un impacte en la llar i en la indústria i en la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies", a més d'un moment en què "ja notem els efectes del canvi climàtic", ha dit. Per altra banda, però, hi ha un element positiu: "l'oportunitat de finançament dels fons Next Generation", especialment per a la transició energètica.

De fet, aquest és un dels eixos clau del Pressupost per al 2023, ja que es farà un treball transversal des de diverses àrees del Consell fer fer costat a empreses i famílies en aquest canvi de model energètic, impulsar projectes d'energies renovables i d'eficiència energètica i que disposin d'accés als fons europeus. Entre d'altres, es treballarà per impulsar una comunitat energètica a l'entorn de la N-150 i també es finançarà una Oficina de Rehabilitació Comercial amb un nou professional. També es participarà en el Pla territorial per a la implantació de les instal·lacions d’energies renovables, el PLATER, i en l’estratègia SOLARCAT, impulsada per la Generalitat. El pressupost preveu una suvenció de més de 47.000 euros de l'Agència de Residus de Catalunya per ampliar el projecte de sostenibilitat alimentària més enllà de les escoles.

Tot plegat es recollirà en el Pla comarcal d'adaptació al canvi climàtic per augmentar la resiliència de la comarca que s'elaborarà durant el 2023.

L'eix d'Inclusió i cohesió social del Pressupost comarcal augmenta un 25% respecte a l'any passat: hi haurà un increment de 4,8 milions per a ajuts de menjador, el servei d'intervenció socioeducativa (430.000 euros), el programa Temps per cures (264.199,75 euros), un programa de benestar emocional adreçat a joves (200.000 euros); un reforç a tota l'atenció a la gent gran, finançament per als Serveis d'Informació i Atenció a les Dones i al col·lectiu LGTBI+ i l'atenció a les dones en situació de violència masclista, millores en l'ocupabilitat, projectes d'igualtat de gènere en l'ocupació o el projecte de dones rurals.

Per altra banda, en l'àmbit de la reactivació econòmica en destaca la millora dels models de gestió dels Polígons d'Activitat Econòmica (PAE) en col·laboració amb les associacions de polígons, creant una xarxa de treball compartit; i programes de foment de l'economia circular i d'impuls de la fabricació additiva. I pel que fa al comerç, es desenvoluparan diverses accions de dinamització comercial gràcies a un acord amb la Diputació de Barcelona, mentre es treballa en una estratègia comarcal de comerç i restauració 2022-2024 i en el suport a les associacions del sector. Finalment, destaca el projecte Indústria Viva per fomentar la competitivitat turística i la promoció del territori amb empreses visitables, a més de mantenir l'aposta pel desenvolupament turístic sostenible.