Rubí es dotarà d'un nou Pla d'Extractives abans del febrer de 2023

La Mesa de seguiment dels abocadors repassa la situació a Can Canyadell, La Nou, Can Riquer i Can Balasc

Reunió de la Mesa de seguiment dels abocadors de Rubí aquest dimarts
Reunió de la Mesa de seguiment dels abocadors de Rubí aquest dimarts | Localpres
15 de desembre del 2022
Actualitzat a les 15:04h
Rubí ha reunit aquest dimarts la Mesa de seguiment dels abocadors, l'òrgan creat per poder compartir la informació que afecta a les instal·lacions d'aquestes característiques a la ciutat, i en el marc de la qual s'ha anunciat que l'Ajuntament té previst aprovar el Pla d'Extractives abans del febrer de 2023, moment en què finalitzarà l'actual suspensió de llicències.

El document d'avanç del nou pla, on s'exposen els criteris ambientals i com es determinaran els espais més sensibles des del punt de vista mediambiental, ja està aprovat i l'Ajuntament està a l'espera de rebre informes de diversos organismes, com ara l'Oficina Tècnica d'Acció i Avaluació Ambiental (OTAA) de la Generalitat.

El regidor de Planificació Territorial, Rafael Güeto, confia en que aquest document pugui estar aprovat inicialment abans del 12 de febrer de 2023 i que no s'esgoti la suspensió de llicències.

Per altra banda, durant la reunió de la mesa, que ha comptat amb el Director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, s'ha donat a conèixer l'estat actual dels diferents abocadors de la ciutat.

Can Canyadell
Després que fa unes setmanes el grup municipald'ERCdenunciés l'Ajuntament i l'ARC davant la Fiscalia de Medi Ambient "greus irregularitats" a l'abocador de Can Canyadell, Peraire ha explicat que s'ha fet una insprecció i, a l'espera de rebre els informes, s'han detectat algunes possibles irregularitats: massa impropis en els residus, possible absència d'activitat de triatge, manca d'ajust al projecte i en alguns punts, sobrepassant la cota; mal manteniment dels talussos i possibles mancances documentals i de controls d'entrada.

L'Ajuntament de Rubí no ha donat cap explicació sobre les acusacions d'ERC i la Plataforma Rubí Sense Abocadorssobre la vigència de la llicència. Els republicans i la plataforma afirmaven, al maig, que la llicència no s'havia revisat mai en els períodes de vuit anys que marcava la concessió l'any 2003, i que no s'havien fet els controls periòdics corresponents als anys 2007, 2011, 2015 i 2019. Per contra, l'Ajuntament responia que la llicència de Can Canyadell és "a efectes administratius i legals", vigent.
 

Xavier Corbera denuncia irregularitats a l'abocador de Can Canyadell Foto: Cedida/ERC


Segons ha informat Ràdio Rubí, el govern local respondrà a ERC per altres canals, ja que els republicans no van voler tractar la qüestió a la Mesa de seguiment dels abocadors. El que sí que ha respost l'Ajuntament és la petició d'ampliació que l'empresa va fer l'any 2016, comunicant-li que la modificació que demana, i que suposaria doblar el volum de l'abocador, es considera substancial. L'empresa ja ha presentat al·legacions i s'està esperant la resolució d'aquestes per prendre una decisió.

"La Nou"
Al mes de maig, l'Ajuntament de Rubí va anunciar una sanció a la finca coneguda com "La Nou", al paratge de Can Carreras, contra quatre empreses i dues persones físiques per una infracció greu - abocament incontrolat de residus de qualsevol naturalesa - comesa de manera continuada entre el 2019 i el 2021 en aquest espai. La sanció va ser de 630.000 euros, la major que ha interposat mai el Consistori.

En la Mesa, l'Ajuntament va informar que tots els sancionats han presentat un recurs, que seran resolts aviat i, per tant, esgotant la via administrativa.

Can Riquer
També al mes de maig es donava a conèixer qua l'empresa Tejala estava tramitant una nova extractiva a Rubí, a la zona de Can Riquer, que tindria una extensió d'unes 40 hectàrees i que podria arribar a suposar una unió entre els projectes actuals de Can Carreras i Can Balasc, com denunciava l'AUP

L'Ajuntament de Rubí ha informat a la Mesa d'Abocadors que ja s'ha posicionat en conra de la petició de l'empresa, com també ho ha fet la Comissió Territorial d'Urbanisme. Ara, doncs, la qüestió està sobre la teulada de la Direcció General de Qualitat Ambiental. Rafael Güeto ja ha afirmat que "no entendríem que hi hagués una autorització ambiental favorable per part de la Generalitat", ja que aquesta instal·lació faria malbé un àmbit "amb una riquesa ambiental important".
 

La serra de Can Riquer, on hi ha projectada una nova extractiva de més de 40ha Foto: Marta Casas


Can Balasc
Respecte a l'abocador de Can Balasc, el Consistori rubinenc preveu que al llarg del primer trimestre de 2023 el TSJC dictarà sentència sobre si és preceptiva la declaració d'impacte ambiental que li exigeix l'Ajuntament de Rubí per tramitar el Projecte d'Actuació Específica - una figura que, en principi, no fa necessària la declaració, tal com han reconegut els jutges després que TMA - Grupo Sánchez ho denunciés quan l'Ajuntament li va denegar el projecte.

Per altra banda, i respecte a l'autorització ambiental, encara no hi ha resposta als recursos presentats. L'Ajuntament explica que hi ha un embolic competencial: el contenciós vol esperar a la resolució del TSCJ, però el Consistori creu que ho hauria de resoldre el mateix jutjat i no subordinar un recurs a l'altre.