1 de 10
Eleccions municipals 2023

Un 64% de la població estrangera de Rubí no podrà votar a les eleccions municipals de 2023

Els que sí que poden, nacionals d'algun dels vint-i-set estats de la Unió Europea o dels tretze que tenen acord de reciprocitat, cal que s'inscriguin prèviament

Una persona votant a unes eleccions | Sofia Cabanes
per Marta Casas, Rubí | 21 de desembre de 2022 a les 14:35 |
Un 64% dels rubinencs que no tenen nacionalitat espanyola (9.438 majors d'edat) no podrà votar a les eleccions municipals de maig de 2023, segons les dades que ha proporcionat En Comú Podem arran de la campanya de difusió dels tràmits que s'han de fer, per a aquells que sí que podran, per inscriure's a l'Oficina del Cens Electoral.

Segons la llei espanyola, només ho podran fer els nacionals d'algun dels vint-i-set estats de la Unió Europea o dels tretze que tenen signat un conveni de reciprocitat amb l'estat espanyol. La llista d'aquests últims inclou Bolívia, Cap Verd, Xile, Colòmbia, Corea del Sud, l'Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, el Perú, el Regne Unit i Trinitat i Tobago.


Els residents a la ciutat d'aquests quaranta països suposen un 36,05% del total de persones estrangeres empadronades a Rubí, 3.402 veïns en xifres absolutes.

Amb aquests convenis, es dona la situació que de les cinc comunitats més nombroses a Rubí, tres no podran votar: els d'origen marroquí, xinès i paquistanès.


Quins són els requisits per poder votar?


Pel que fa als ciutadans amb nacionalitats que tenen conveni amb l'Estat espanyol, per poder votar cal que compleixin una sèrie de requisits: ser major d'edat i no estar privat del dret de sufragi actiu, estar inscrit al padró municipal i estar en possessió de l'autorització de residència a l'Estat.

A més, caldrà que hagin residit legalment a l'Estat el temps exigit en el corresponent acord, o sigui, tres anys el dia de la votació per a les persones de Noruega, tres anys en el moment de la sol·licitud per a les persones del Regne Unit i cinc anys en el moment de la sol·licitud per a la resta de països. En el cas que no es pugui deduir el temps de residència requerit a la targeta d’identitat d’estranger, s’haurà de sol·licitar un certificat de residència la comissaria de la Policia Nacional.

Els terminis per sol·licitar el dret a vot finalitzaran el 15 de gener per als nacionals d'algun dels estats amb conveni de reciprocitat, i el 30 de gener per als ciutadans de la Unió Europea.

Quins són els procediments a seguir?


Si anteriorment no han participat en cap procés electoral, les persones procedents de la UE cal que manifestin la seva voluntat de votar, personalment a l'Oficina d'Atenció Ciutadana o bé de forma telemàtica a través d'aquest enllaç. També es poden adreçar a l'Oficina del Cens Electoral per correu postal.

Pel que fa a les persones procedents de països amb conveni de reciprocitat, han de sol·licitar la inscripció al cens electoral encara que ja hagin participat anteriorment en algun procés electoral, per les mateixes vies que els membres de la UE.

 

Participació