1 de 10
SALUT

La contaminació al Vallès arriba a la justícia europea

Per superar "de forma sistemàtica i continuada" els límits permesos

Contaminació visible al cel de Rubí | Marta Casas
per RubiTV.cat, Rubí | 21 de desembre de 2022 a les 17:47 |
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) deliberarà aquest dijous per la contaminació concentrada a Barcelona i la seva àrea metropolitana, és a dir, el Vallès Occidental i Oriental i el Baix Llobregat. Una sentència que arribarà arran de la denúncia interposada per la Comissió Europea.

La via judicial ha arribat després que l'organisme europeu advertís Espanya, l'any 2017, dels incompliments sobre la qualitat de l'aire d'aquestes zones -també incloïa Madrid-. Però el 2019 davant que la situació va ser prou crítica va traslladar la situació al TJUE. La Comissió Europea va indicar que havien arrabassat els nivells de diòxid de nitrogen "de forma sistemàtica i continuada des de 2010".


A més, apuntava, que els municipis afectats no havien dissenyat plans per garantir la qualitat de l'aire. Des de Brussel·les s'ha assenyalat que els voltants de Madrid i Barcelona, ambdues ciutats incloses, han superat els límits permesos d'emissions de diòxid de nitrogen (NO2), situant-se en 40 micrograms per metre cúbic entre 2010 i 2018, segons els seus càlculs.

L'Agència Europea del Medi Ambient ha recordat que cada any moren prematurament prop de 9.000 persones a causa de l'alta concentració de NO2. I, per tant, aquest incompliment ha posat en perill la salut de molts veïns.

 

Participació