1 de 10

Candidats a les eleccions municipals 2023 a Rubí: llista completa

Qui són els candidats a l'alcaldia de Rubí? Coneix tots els qui es presenten a les eleccions municipals de 2023

El ple de l'Ajuntament de Rubí | Localpres
per Marta Casas, Rubí | 11 d'abril de 2023 a les 18:10 |


Rubí és un dels principals punts d'interès de les eleccions municipals que se celebren el 28 de maig del 2023. La quarta ciutat del Vallès Occidental, governada en aquests moments per l'alcaldessa Ana María Martínez, comptarà amb onze partits polítics a la cursa electoral. Martínez es disputarà l'alcaldia sobretot amb ERC, el primer grup de l'oposició amb 7 regidors. La resta dels grups han anat variant el seu pes a dins del ple: En Comú Podem (de 2 a 3 regidors el 2019), Ciutadans (de 4 a 3), Veïns per Rubí (1 regidor) i l'AUP (de 3 a 1). Caldrà estar atents al retorn de Junts i el PP, que van perdre els 2 regidors que tenien cadascun el 2019, i a la possible entrada de la ultradreta de Vox. En els últims mesos s'han fet públiques les candidatures de Valents i el PDECat.

Ana María Martínez, candidata del PSC

L'alcaldessa de Rubí es presentarà per tercera vegada encapçalant la llista del PSC, partit del qual és regidora des de l'any 2003, i gairebé sempre amb responsabilitats de govern. Martínez va passar de governar amb moltes dificultats en el període 2015 - 2019, amb sis regidors i suports externs dels quatre de Ciutadans i els dos del PP, a un mandat molt plàcid en què, gràcies a una aliança amb els Comuns, té majoria absoluta (10 regidors del PSC i tres d'ECP).

Xavier Corbera, candidat d'ERC

El candidat d'ERC a l'alcaldia de Rubí aspira a guanyar, per fi, les eleccions municipals després que el seu grup hagi experimentat un gran creixement en els dos últims mandats (de 2 a 5 regidors l'any 2015 i de 5 a 7 l'any 2019). És la segona vegada que encapçala la llista, tot i que és el gran protagonista de la formació després que Arés Tubau li passés el relleu l'any 2016.

Andrés Medrano, candidat d'En Comú Podem

La coalició entre Comuns Rubí i Podem va donar bons fruits a la marca electoral el 2019, que va créixer amb un regidor després dels 2 que havia tingut ICV al 2015. Amb Ànnia García al capdavant, En Comú Podem va decidir entrar al govern al setembre de 2019, des d'on han gestionat les àrees de Medi Ambient, Habitatge, Participació Ciutadana i Memòria històrica, principalment. El nou candidat és l'actual número 2 de la formació, Andrés Medrano, titular de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal.

Roberto Martín, candidat de Ciutadans

Roberto Martín va fer el salt a la política pública - abans havia estat cap de gabinet d'Ana María Martínez - el 2019, fitxant per Ciutadans, amb qui va aconseguir mantenir tres dels quatre regidors abans que comencés el declivi de la formació taronja. En aquest mandat, Cs no està tenint tant protagonisme com en l'anterior, però aspira a mantenir una mínima representació.

Toni García, candidat de Veïns per Rubí

Després de donar la sorpresa l'any 2015 amb la seva entrada al ple, Toni García es presenta per tercera vegada com a cap de llista de Veïns per Rubí, una formació que s'ha consolidat i que al 2019 va estar a punt d'aconseguir un segon regidor. La llista d'independents fa valer el seu missatge "Som veïns com tu" per desvincular-se de qualsevol estructura supramunicipal de partit, i amb la seva aposta de caràcter tecnòcrata aspira a mantenir o millorar els seus resultats.

Marina Dolset, candidata de l'AUP Rubí

L'Alternativa d'Unitat Popular afronta una convocatòria electoral complicada: després d'entrar amb força el 2015, amb tres regidors, el 2019 es va quedar amb una sola representant, Betlem Cañizar. La pèrdua de suport d'ACR ara fa poc menys d'un any - l'AUP era una candidatura assembleària formada per persones, principalment, de la CUP, ACR, EUiA i els Pirates, però que ha sumat molts independents en l'últim any - pot marcar els resultats de la candidatura en aquestes eleccions, que confia en mantenir i fins i tot augmentar el suport. 

Ivan Vila, candidat de Junts Rubí

Ivan Vila ha decidit aquest any encapçalar la llista de Junts Rubí, després que la formació no aconseguís representació el 2019 - es van quedar fora per uns 30 vots. Des que va fer pública la seva candidatura, els post-convergents estan tenint molta activitat a la xarxa i als mitjans, donant a conèixer les seves propostes per a la campanya electoral, després de la qual aspiren a obtenir representació. 

Juan José Giner, candidat del PP

El PP es va quedar sense representació al 2019 després d'un mandat en què es va consumar la trencadissa del partit per discrepàncies entre l'executiva i els dos regidors d'aleshores, Jonatan Cobo i Noelia Borque, que van acabar el mandat com a no adscrits i expulsats del mateix partit. Giner ja va encapçalar la llista el 2019. 

Nerea Andrés, candidata de Vox

Vox també es va presentar al 2019 a Rubí amb Vanessa Garrido al capdavant, però no va obtenir representació. Ara, la candidata de la formació d'ultradreta serà la que va encapçalar la llista de Vox a Sant Cugat el 2019, Nerea Andrés.

Roberto Torrecillas, candidat de Valents

Valents, el partit d'ideologia liberal, conservadora i constitucionalista fundat per Manuel Valls i refundat al desembre de 2021 per Eva Parera, presentarà candidatura a les eleccions municipals del 2023 a Rubí. El seu candidat serà Roberto Torrecillas, excoordinador de Ciutadans a Sant Cugat. És la primera vegada que aquesta formació es presenta a uns comicis municipals a la ciutat.

Lluís Viñas, candidat de Som-hi Rubí

Som-hi Rubí és el nom que ha escollit Ara Pacte Local, la plataforma municipalista del PDECat, per la seva candidatura a la ciutat. El candidat serà Lluís Viñas. El PDECat havia tingut representació municipal entre el 2017 i el 2019, en el període de refundació de Convergència Democràtica de Catalunya. Al 2020, però, el partit va desaparèixer de la ciutat ja que la majoria dels associats es van donar de baixa per passar a militar al nou espai, Junts.

Dades de les eleccions del 2019 que va guanyar Ana María Martínez, del PSC

Aquests van ser els resultats de les eleccions municipals del 2019 a Barcelona, amb una participació del 57,70% de l'electorat que va escollir els 25 regidors:
  • PSC (Ana María Martínez): 10 regidors.
  • ERC (Xavier Corbera): 7 regidors.
  • Cs (Roberto Martín): 3 regidors.
  • En Comú Podem (Ànnia Garcia): 3 regidors.
  • Veïns per Rubí (Toni García): 1 regidor.
  • AUP Rubí (Betlem Cañizar): 1 regidor.
  • Junts (Jaume Buscallà): sense representació
  • PP (Juan José Giner): sense representació
  • Primàries (Lluís Roset): sense representació

 

Participació