ERC proposa implementar la «taxa Amazon» a Rubí

Els republicans creuen que els grans operadors del mercat electrònic han de pagar per l'aprofitament especial del domini públic

Un camió d'Amazon a Barberà del Vallès
Un camió d'Amazon a Barberà del Vallès | Gala Espín
Redacció
14 de febrer del 2023
Actualitzat a les 16:11h
ERC proposarà la implementació de la coneguda com a taxa Amazon a Rubí, una proposta que portaran en forma de moció al pròxim ple municipal del pròxim 23 de febrer.

Els republicans argumenten que la implantació del comerç electrònic durant els darrers anys ha tingut un fort impacte a l'activitat econòmica de les ciutats, incrementant el trànsit rodat i de l'ús de vehicles de qualsevol mena que ocupen un alt percentatge del domini públic local per part d'operadors postals especialitzats que "distorsiona l'ús comú de l'espai públic a efectes comercials" - les zones de càrrega i descàrrega habilitades.

Amb tot, l'ús de l'espai públic ja no es fa servir per proveir comerços o fer entrega de productes comprats a botigues de proximitat amb suport físic, sinó que "procedeix d'empreses alienes a l'estructura comercial de la ciutat", substituint la botiga tradicional i sense abonar a la ciutat els tributs que comporta la radicació. És a dir, que competeixen al mateix mercat tant les persones que obren un establiment a la ciutat, els mercaders sedentaris o no sedentaris que ofereixen una mercaderia a la via pública i els mercaders "electrònics", que no paguen cap taxa per l'aprofitament especial de l'espai públic, ja que per fer les entregues necessiten utilitzar un vehicle.

En aquest context, els republicans volen promoure una nova taxa, per una principi de justícia tributària, i que està contemplada al text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals i també la del patrimoni de les administracions públiques. De fet, l'Ajuntament de Barcelona ja ha aprovat aquesta ordenança, pionera a Europa
.