Totes les inversions del mandat 2019-2023 a Rubí

Les modificacions de crèdit per finançar determinats projectes tornen a encendre el debat al ple

El govern presenta les grans inversions del mandat
El govern presenta les grans inversions del mandat | VR
27 de febrer del 2023
Actualitzat el 28 de febrer a les 9:37h
Falten tres mesos per a les eleccions municipals del 2023 i l'Ajuntament de Rubí tancarà el mandat amb una xifra de 43 milions d'euros en inversions, tot plegat en quatre anys que han estat, en part, marcats per l'aturada de la pandèmia.

El govern municipal va presentar aquests números en una roda de premsa, que es va celebrar la setmana anterior al ple municipal, on es va tornar a generar un intens debat - molt marcat pels discursos de cara a la campanya electoral - per les diverses modificacions pressupostàries que s'han anat fent al voltant de determinats projectes d'inversió.

Les inversions executades
Equipaments esportius
Durant aquest mandat s'han acabat prop de 50 obres, moltes d'elles en l'àmbit esportiu i per millorar els equipaments. En concret, s'hi poden comptabilitzar el canvi de la gespa del camp de la UE Rubí (300.000), la nova coberta de tribuna de l'Olímpic Can Fatjó (380.000), la millora del subministrament dels vestidors del camp de futbol del 25 de setembre (200.000), el desplaçament de les pistes del Club de Petanca Santa Rosa a Can Rosés (202.000), la coberta de les pistes de petanca de Cova Solera (266.000), l'ampliació de l'skatepark de Can Sant Joan (373.000), millores al pavelló de Cova Solera (112.000) i un nou parc de cal·listènia (26.809). Gràcies a una proposta del Consell de la Infància i l'Adolescència als Pressupostos Participatius també s'ha executat una millora al Torrent de les Abelles (380.500).

Entre el 2019 i el 2023 s'ha consolidat la Xarxa d'Itineraris, i s'han fet actuacions a les fonts de Can Moritz i de Can Matarí, millores a l'avinguda de Can Tapis entre el carrer Bellpuig i el carrer del Camí, i el projecte de millora d'un tram del paviment al carrer de Can Bosc. L'arranjament de la font es va pressupostar en 85.000 euros, i les millores a Sant Muç, de poc més de 48.000 euros. També s'han fet obres per valor de 500.000 euros a Castellnou, Can Solà, Can Barceló, Can Mir i Vallespark durant tot el mandat. Pel que fa a urbanitzacions, també s'han destinat 197.000 euros a la instal·lació de càmeres de videovigilància als accessos de les urbanitzacions i al Pinar, i s'ha millorat l'accessibilitat del JV Foix per 48.167,45 euros. Segons l'alcaldessa, Ana María Martínez, totes aquestes tasques i el ritme d'inversions han aconseguit "posar les urbanitzacions al dia".
 

La font de Can Moritz, ja restaurada Foto: Pere Farré (Grup Fotogràfic El Gra)


Verd urbà
L'arbrat a Rubí ha suposat una inversió de més de 400.000 euros, seguint les línies del Pla del Verd Urbà, com ha explicat el regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, destacant actuacions al Parc de la Parc i la Natura, el Parc de Ca n'Oriol i als patis de les escoles, que han permès sumar més de 1.000 arbres nous, ha assegurat, tot i que ha reconegut que "no en tenim prou i sabem que això és només l'inici de la transformació de la ciutat". Medrano també ha destacat que en aquest mandat s'han dedicat tres milions d'euros a inversions del cicle de l'aigua per garantir i renovar les xarxes d'abastament i de clavegueram, que han millorat la qualitat del sanejament de la ciutat.

Altres inversions
Durant el 2019 es van iniciar les obres de reurbanització del carrer Lourdes (246.000 euros), els aparcaments provisionals del carrer Folch i Torres (32.000 euros), l'avinguda de les Flors (44.000), i el carrer Marconi (pressupost no especificat). 

També s'ha de comptabilitzar una nova zona d'esbarjo a Sant Muç (147.000 euros), les millores al Parc de Ca n'Alzamora (87.000), l'arranjament del Torrent de les Abelles (50.000) - aquestes dues darreres, propostes votades a través dels Pressupostos Participatius - 

Obres en execució
Asfaltatge i aparcament
Durant aquest any 2023 es preveu que s'acabin diverses obres que encara estan en marxa: les del carrer Sabadell i la plaça Celso Emilio Ferreiro (435.000) i la rotonda de Ca n'Oriol (174.000), i la segona fase de les obres del pont del carrer Sant Joan (633.000). I aquesta setmana s'ha iniciat el Pla d'asfaltatge del nucli urbà, dotat amb uns 450.000 euros, i que permetrà intervenir en diversos carrers, començant pel passeig de la Riera, el carrer de la Pastora i el carrer Pau Claris. Més endavant es continuarà pels carrers Edison, Berguedà, Víctor Balaguer i Lumière.
 

Operaris al pont del carrer Sant Joan Foto: Localpres


L'ampliació de l'aparcament de l'avinguda Castellbisbal (153.000 euros) també està en marxa. El govern destaca, en aquest sentit, l'esforç per guanyar places d'aparcament i millorar les ja existents.

També s'han invertit 170.000 euros en incorporar nou enllumenat als accessos de les urbanitzacions de Can RamonedaCan Feliu i el Camí Vell d'Ullastrell.

En aquest apartat s'hi ha d'incloure el Casino, la rehabilitació integral del qual es va pressupostar en uns quatre milions d'euros però que serà superior, atesa la troballa d'unes restes arqueològiques romanes a mitja obra. Es preveu que el nou equipament es pugui inaugurar a finals de 2023.

Nova modificació de crèdit: aquests són els projectes prioritaris per al govern
Les modificacions de crèdit han estat una tònica general del mandat: se n'han aprovat desenes al llarg dels quatre anys de mandat, i l'última, per valor de dos milions d'euros, permetrà "donar continuïtat a inversions prioritàries per l'equip de govern": el projecte d'habitatge dotacional a l'avinguda de Castellbisbal (823.000), l'ampliació dels horts urbans a Can Sant Joan (201.000), l'ampliació de la deixalleria (77.000), la construcció de la pèrgola de la Zona Esportiva de Can Mir (229.000), l'ampliació del Centre d'Educació Especial de Ca n'Oriol (337.000), l'adequació i millora de la xarxa d'enllumenat públic (150.000) i un nou centre d'animals per a gats (200.000).
 

L'Ajuntament assumirà l'ampliació del Centre d'Educació Especial de Ca n'Oriol Foto: Localpres


Aquests projectes es finançaran amb diners que inicialment s'havien previst per a d'altres, però que l'executiu ha considerat que no eren tan prioritaris, com va explicar la regidora d'Hisenda, Mª Carmen Cebrián: actuacions de millora urbanística del Parc de Ca n'Oriol i l'avinguda de l'Estatut, l'adequació i millora patrimonial del Pont de Can Claverí, l'elaboració del projecte i l'execució de la primera fase de la Superson, la pèrgola de la plaça Salvador Allende i l'ampliació del pont de Cova Solera.

Futures inversions
El govern municipal va encara més enllà de 2023, amb projectes que ja han estat validats pel ple com la reurbanització del PAE Rubí Sud, la remodelació del carrer Cadmo, la pèrgola de la plaça Salvador Allende, asfaltatge dels carrers Londres i Bach, situats als PAE, millores al paviment de les urbanitzacions - arranjament del tram del carrer dels Encantats a la carretera d'Ullastrell i una plataforma elevada al carrer de Banyoles -, un pla de voreres al nucli urbà, la urbanització de Ximelis, un nou carril bici a l'avinguda de l'Estatut, l'ampliació del pavelló de La Llana i la insonorització de la pista Francesc Calvo.

Modificacions de crèdit: un instrument per a ser "eficients" o senyal de "mala gestió"?
Les modificacions de crèdit són un punt de l'ordre del dia habitual als plens municipals, i pràcticament mai han estat exempts de polèmica. El govern defensa treballar mitjançant aquest "instrument" perquè no es desaprofiti ni un euro del pressupost, però l'oposició considera que aquesta manera de fer és fruit de la "improvisació".

Del 2019 al 2022 s'han fet un total de 489 expedients amb modifiacions pressupostàries: 100 l'any 2019, 70 l'any 2020, 100 l'any 2021, i 119 el 2022. Les modificacions es fan per generació de crèdit per ingressos - per exemple, quan es rep una subvenció o finançament d'altres administracions -, per moure crèdit entre les mateixes àrees de despesa, per incorporar romanents de projectes d'inversió... 

Les modificacions pressupostàries han permès finançar molts projectes, però en canvi d'altres han acabat quedant al calaix malgrat haver superat aquest tràmit al ple. 

L'oposició acusa el govern de fer "electoralisme" amb les darreres modificacions pressupostàries
El punt que va despertar més debat en el ple de dijous passat, corresponent al mes de febrer, va ser precisament una nova modificació pressupostària en què Mª Carmen Cebrián, regidora d'Hisenda, va explicar que el govern havia prioritzat alguns projectes i n'havia ajornat d'altres que no es podrien executar aquest 2023. En canvi, els projectes que sí que tindran finançament són, segons Cebrián, "projectes madurs" i que responen a demandes veïnals i d'entitats. 
 

El ple municipal de febrer de 2023 aprova una nova modificació de crèdit Foto: Localpres



Aquest posicionament va ser criticat per l'oposició en bloc: Betlem Cañizar (AUP) va recriminar al govern que fes un "ús polític" de l'aprovació de projectes, destacant que molts són de les àrees d'En Comú Podem, que potser necessiten visibilitzar-se més de cara a les pròximes municipals; Toni García (VR) va acusar-los de fer "falses promeses" i va repassar tot un seguit de projectes que no s'han dut a terme - la remodelació de la Plaça Pearson, el nou projecte al camp del 25 de setembre, la rehabilitació dels Antics Cinemes, els 20 quilòmetres de carril bici... -; Roberto Martín (Cs) va afirmar que feien "electoralisme pur" però que, tot i això, esperava que projectes tan imprescindibles com l'ampliació del Centre d'Educació Especial de Ca n'Oriol o la pèrgola del CEF Can Mir es fessin realitat i no quedessin, com en altres ocasions, en paper mullat; i Xavier Corbera (ERC), va titllar el govern de "frau polític", tot assenyalant que els milions d'euros que s'han mogut amb les modificacions de crèdit al llarg d'aquests quatre anys només demostren "desgavell i mala organització", a més de retreure que hagin deixat inacabats projectes com la Xemeneia de l'Escardívol, el Vapor Nou, el Duet Sports o el FabLab.

En la rèplica, Cebrián recordava que a causa de l'encariment de preus alguns dels projectes del principi del mandat han "doblat" el seu preu, cosa que ha obligat a prioritzar-ne alguns per sobre dels altres; mentre que l'oposició continuava qüestionant la gestió d'aquests projectes: Cañizar insistia en que, des de l'AUP, "no entenem els criteris de priorització"; García afirmava que els 43 milions d'euros anunciats en la roda de premsa eren "una estafa"; Martín recalcava que el Pressupost de la Generalitat no incloïa determinats projectes - citats per Cebrián en rèplica a ERC, a qui va acusar de ser ells el "frau polític" - però que havia comptat amb l'aprovació del PSC; i Corbera tornava a carregar contra el govern municipal per haver estat "20 anys al capdavant de la ciutat sense haver aconseguit res" i, a més, per haver perdut algunes subvencions durant els últims anys.

Durant el ple també hi va haver un ball de xifres, ja que els diversos portaveus comptaven amb números diferents les inversions executades, en marxa i pendents. Toni García deia que només s'havien complert "una tercera part" dels 43 milions anunciats per l'Ajuntament, mentre que Xavier Corbera afirmava que només se n'havien executat 8, 6,9 estaven en procés d'execució i en quedaven 23; i l'alcaldessa, Ana María Martínez, corregia: en total s'han executat 6,9 milions, n'hi ha 16,9 més en marxa i la resta, s'executaran en el que queda de mandat.