En Comú Podem reivindica l'Oficina de Drets Energètics com a «eina d'empoderament de la ciutadania»

La ministra Ione Belarra ha visitat aquest dimecres l'Oficina, acompanyada de l'alcaldable d'ECP, Andrés Medrano, i l'ha posat com a exemple de "política útil"

La ministra Ione Belarra visita l'Oficina de Drets Energètics de Rubí amb l'alcaldable d'En Comú Podem, Andrés Medrano
La ministra Ione Belarra visita l'Oficina de Drets Energètics de Rubí amb l'alcaldable d'En Comú Podem, Andrés Medrano | ACN/Jordi Pujolar
06 d'abril del 2023
L'Oficina de Drets Energètics de Rubí és "el millor exemple de la política útil de Podem". Així ho ha considerat aquest dimecres Ione Belarra, ministra de Drets Socials, en una visita a l'oficina acompanyada de l'alcaldable d'En Comú Podem, Andrés Medrano, actual regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar animal de l'Ajuntament.

L'Oficina es va obrir al mes d'octubre, amb l'objectiu d'informar i assessorar la ciutadania pel que fa als seus drets energètics amb relació a l'aigua, l'electricitat i el gas: ajustar la tarifa, la potència contractada, eliminar manteniments innecessaris, sol·licitar el bo social elèctric i tèrmic... Des de la seva obertura ha acompanyat 135 unitats familiars (312 persones), i s'estima que ha aconseguit un estalvi de 65.328 euros. La majoria d'aquestes famílies no tenen prou recursos per assumir les factures, i per tant se'ls ha proporcionat un informe de risc d'exclusió residencial per garantir el seu dret a l'accés energètic i evitar que pateixin talls de subministrament, tal com es disposa a la Llei 24/2015.

Per altra banda, s'han atès més de 200 famílies per ajudar-les a reduir el cost de les factures de gas i electricitat, mesures d'eficiència energètica, assessorament sobre instal·lacions de panells solars i mobilitat elèctrica o compartida.

Andrés Medrano espera que aquesta Oficina, que dona una atenció integral a través d'una finestreta única "sigui un model que es pugui replicar a altres municipis" i així "transformar la vida de la gent".
 

Andrés Medrano atén els mitjans a Rubí Foto: Marta Casas

Belarra confia en l'acord amb Sumar

Preguntada per la possibilitat que s'acabi arribant a un acord entre Podem i Sumar, la plataforma unitària impulsada per Yolanda Díaz, la ministra Belarra ha assegurat que confia en que es produeixi, i ha reivindicat el paper de la fomació morada, de qui ha afirmat que "és el motor de les principals transformacions i les més ambicioses".

A més, ha descartat que, en cas de no arribar a un acord, això pugui afectar als acords entre Catalunya en Comú i Podem: "A Catalunya presentem 170 candidatures d'unitat i el full de serveis està més que demostrat". "Tenim l'oportunitat de reeditar l'acord i enfortir les candidatures d'unitat i Catalunya és un gran exemple", ha afegit.