1 de 10
tribunals

Detingut un fals advocat per enviar quasi 5.000 cartes simulant herències milionàries

Les missives, amb segell falsificat, es van trobar en bústies de diverses poblacions, entre les quals Rubí

Les cartes comissades per la policia en el cas | Mossos d'Esquadra
per Nació, Barcelona | 5 de maig de 2023 a les 12:55 |
Els Mossos d’Esquadra han detingut a València un home per enviar 4.742 cartes amb segells falsificats des de 379 bústies de la demarcació de Barcelona, entre les quals a Rubí, en què es feia passar per un advocat que buscava hereus d’una fortuna. En les missives, instava les víctimes, de diversos països del centre i nord d’Europa, a pagar els seus honoraris per iniciar la reclamació jurídica. En concret, explicava que buscava familiars d’un empresari que va morir l’any 2012 en un accident de trànsit i que havia deixat les víctimes com a hereus d’una fortuna d’11,8 MEUR. És el que s’anomena la carta nigeriana. Els Mossos han fet difusió de l’estafa a través d’Europol per localitzar possibles víctimes a països de la Unió Europea.

A l’home, de 44 anys, se li atribueix un delicte d’estafa i un altre de falsificació d’efectes timbrats. La investigació va començar a mitjans d’abril del 2022, després que el Centre de Tractament Automatitzat de Correus detectés diverses cartes amb els segells falsificats. Els sobres s’havien dipositat a les bústies de les poblacions de Barcelona, Badalona, Sant Adrià del Besòs, Rubí, Sant Cugat del Vallès, Sabadell, Terrassa, Viladecans, Sant Boi de Llobregat, el Prat de Llobregat i Cornellà de Llobregat.
Els Mossos van identificar l’emissor, que actualment residia a València, i el van detenir el 27 d’abril amb el suport de la policia espanyola. Al seu domicili van localitzar segells falsificats i sobres idèntics als lliurats pels responsables de Correus i cartes de similars característiques a les quals ja havia enviat per estafar persones d’altres països com Suïssa, Suècia, Àustria, Noruega, Bèlgica, Països Baixos i Alemanya.


En les cartes, argumentava a la víctima que tenia el mateix cognom que el difunt i li proposava començar tot el procediment perquè li transferissin l’herència al seu compte. Després, assegurava que viatjaria al país de la víctima per dividir els diners en dues parts iguals. Assegurava que la transacció era “100% segura” i que l’operació es faria “sota la legalitat i sense que s’infringeixi la llei”. Això sí, demanava a les víctimes que no comprometessin cap tercera persona en l’assumpte. Explicava que estava fent això a títol personal i sense involucrar el seu despatx.

La investigació l’ha dirigit el jutjat d’instrucció número 1 de Rubí, que va decretar llibertat amb càrrecs per al detingut.

 

Participació