1 de 10
mobilitat

El tren Granota torna a circular pel Vallès 27 anys després

El vehicle oferirà els primers trajectes oberts a tota la ciutadania els diumenges 21 de maig i 4 de juny

El conseller de Territori, Juli Fernández, inaugurant el tren Granota d'FGC | ACN
per Nació, Barcelona | 7 de maig de 2023 a les 15:30 |
L'històric tren Granota ha tornat a circular aquest diumenge 27 anys després del seu darrer viatge. Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha posat en servei a la línia Barcelona-Vallès el tren històric UT-400. El vehicle oferirà els primers trajectes oberts a tota la ciutadania els diumenges 21 de maig i 4 de juny, tot cobrint el recorregut entre l’estació de Les Planes i les estacions de Rubí, Terrassa i Sabadell

El conseller de Territori, Juli Fernàndez, i el president d’FGC, Toni Segarra, han realitzat una de les sis primeres circulacions que ha fet el tren entre Terrassa i Les Planes com a prèvia de les circulacions del 21 de maig i el 4 de juny, que ja estaran obertes a tota la ciutadania. Per accedir-hi, caldrà disposar d’un bitllet integrat o d’un títol propi d’FGC per a les zones tarifàries corresponents segons l’origen i el destí del trajecte. També s’hi podrà accedir adquirint un bitllet senzill d’FGC.


El conseller ha destacat que la posada en circulació d’aquest “tren del segle XX forma part del projecte de recuperació del patrimoni històric ferroviari que FGC està treballant”. Fernàndez ha indicat que aquest 2023 fa 175 anys que hi ha tren a Catalunya i “és encara més significatiu poder recuperar aquest tren històric. És una bona manera de donar a conèixer com ha anat evolucionant i canviant el transport ferroviari als FGC”, ha afegit.

Durant els dies de funcionament, el Tren Granota farà sis trajectes per les vies de la línia Barcelona-Vallès: Rubí-Les Planes (9.18 h – 9.37 h), Les Planes – Terrassa (10.04 h – 10.46 h) , Terrassa – Les Planes (11.37 h – 12.17 h), Les Planes – Sabadell (12.34 h – 13.16 h), Sabadell – Les Planes (13.26 – 14.07 h) i Les Planes – Rubí (14.34 h – 14.54 h). A cada viatge, el tren s’aturarà a totes les estacions intermèdies, on els viatgers podran pujar i baixar del vehicle.


Per tal de poder posar en circulació el Tren Granota, Ferrocarrils ha dut a terme diverses tasques, entre les quals la restauració del tren a l’estat original, la revisió i rehabilitació tècnica i de seguretat, i la formació teòrica i pràctica dels maquinistes que conduiran aquesta unitat. Actualment, el tren forma part del fons de patrimoni històric de la companyia.

A partir d’ara, el Tren Granota passarà a formar part de l’oferta de trens turístics que, sota la marca genèrica Turistren, es gestiona des d’FGC Turisme. Així, aquestes circulacions històriques se sumaran a les del Tren dels Llacs, Tren del Ciment, Funicular de Gelida, Cremallera de Núria i Cremallera i Funiculars de Montserrat.
 

Construït després de la Guerra Civil

El vehicle, de la sèrie 400, va estar en servei entre els anys 1944 i 1996, i va ser batejat col·loquialment pels viatgers com a Tren Granota pels seus colors i pels seus fars característics de la part frontal.

Es va construir durant la postguerra per tal de modernitzar els vells vehicles que cobrien el servei de les prolongacions suburbanes de Sarrià fins a Les Planes, Sant Cugat, Rubí, Terrassa i Sabadell, estrenades entre els anys 1916 i 1922. Després de la Guerra Civil, per fer front a l’augment de la demanda, els enginyers del taller de Sarrià van dissenyar un nou tipus de vehicle, d’aspecte i tecnologia modern, el que es coneixeria com a Tren Granota. Es va posar per primera vegada en circulació l’any 1944.

Quan Ferrocarrils es va fer càrrec de l’explotació d’aquestes línies el 1979, va endegar un programa de modernització de les 14 composicions, que es trobaven en un estat de conservació força deficient. El 20 de juny de 1996, commemorat amb diversos actes oficials, van circular els darrers trens del tipus 400, que van ser substituïts per les unitats de tren de la sèrie 112.

 

Participació