1 de 10
MOBILITZACIÓ

Gairebé un centenar de persones surten a Sabadell per reclamar el compliment del conveni del metall

La presidenta del Centre Metal·lúrgic retreu que els manifestants llancessin ous a l'edifici

La protesta a les portes del Centre Metal·lúrgic | Albert Hernàndez
per Albert Hernàndez, Sabadell | 9 de maig de 2023 a les 20:44 |
Els treballadors del metall han tornat als carrers de Sabadell per reclamar el compliment del nou conveni -signat el passat mes de desembre (vigència 2022-2024)-, després de la manifestació de l'abril de 2022. Gairebé un centenar de persones han desfilat, aquest dimarts al migdia, pel centre de la ciutat fins que ha culminat la protesta a les portes del Centre Metal·lúrgic -la patronal que aplega uns 30.000 treballadors i 1.700 empreses del sector-, on s'hi han llançat ous.

Una mobilització que s'ha iniciat amb una assemblea de CCOO, que ha aplegat uns 200 assistents a l'auditori del Casal Pere Quart. La secretària general d'Indústria del Vallès Occidental i la Catalunya Central del sindicat, Cristina Priego, ha explicat que la patronal "no respecta i no ho entenem" l'article 67 del nou acord que fa referència "al permís de 12 hores anuals retribuïdes i sense necessitat de recuperar-les".

  Ha quantificat que hi ha entre 50 i 60 empreses dels dos territoris que no han aplicat la mesura. "Ens hem trobat tres vegades a la comissió paritària, on es reuneixen totes les parts, i no hi ha hagut acord". Per això, ha avançat que caldrà "un tercer" per "desencallar" la situació, en al·lusió al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).


En aquest sentit, el responsable de negociació col·lectiva d'Indústria de Catalunya de CCOO, Javier Rubio, ha apuntat que si prèviament "el Tribunal Laboral de Catalunya no suposa cap solució, s'anirà al TSJC" i ha fixat una possible resolució en dos o tres mesos. Rubio ha qualificat "d'irresponsable i sense cap tipus de justificació" que no s'apliqui la normativa. Ha reconegut que "no hi ha possibilitat de negociació, el conveni està acordat i l'únic que exigim és que es compleixi", però, a la vegada, ha matisat que el Centre Metal·lúrgic va donar el vistiplau "en el principi d'acord, tot i que no va firmar" el pacte.
 

"Amb els fets es perden les raons"

“Tothom té dret a manifestar-se, però amb els fets es perden les raons i demostren la categoria de les persones. Quan es donen aquestes situacions d’amenaça i força, amb afectació al mobiliari, encara és més greu”, ha indicat la presidenta del Centre Metal·lúrgic, Alícia Bosch, al Diari de Sabadell. I és que la discrepància es troba en la interpretació de l’article en qüestió -el 67-.
 

El rastre dels ous al Centre Metal·lúrgic Foto: Albert Hernàndez


En aquesta línia, tal com especificat, el Centre Metal·lúrgic i la Unió Empresarial Metal·lúrgica no van acceptar el nou document, tot i l'obligada aplicació per a tots els negocis del sector. “Amb la nostra obligació de donar assessorament legal a les empreses sòcies, els nostres sindicats estan donant una carta explicant que no són recuperables, però nosaltres, perquè ja hi ha una sentència anterior, entenem que ho són”, ha finalitzat Bosch.

 

Participació