Ivan Vila (Junts): «Els ciutadans de les urbanitzacions tenen els mateixos drets que els del centre de Rubí»

Els alcaldables expliquen les seves principals propostes en matèria de seguretat, urbanisme, mobilitat i espai públic i urbanitzacions

Ivan Vila, candidat de Junts a les eleccions municipals del 2023
Ivan Vila, candidat de Junts a les eleccions municipals del 2023 | Junts
22 de maig del 2023
Actualitzat el 24 de maig a les 9:40h

Aquest diumenge, la població de Rubí està cridada a les urnes per determinar el futur polític de la ciutat. Què hi ha en joc a les eleccions municipals? Hi ha molts factors que poden ser determinants a l'hora d'escollir el futur alcalde o alcaldessa, i des de RubiTV.cat hem demanat als candidats les seves propostes més destacades en matèria de seguretat, urbanisme, mobilitat i espai públic.

Ivan Vila és el candidat deJunts per Catalunya a Rubí, que es presenta per primera vegada a les eleccions municipals després d'haver estat vinculat al partit durant anys com a militant i assessor.

- Quines són les propostes més destacades de Junts en l'àmbit de la seguretat?

- La seguretat és la principal preocupació de la ciutadania, tal com demostren les enquestes, i des de Junts hem treballat una proposta el més transversal possible per abordar la qüestió des de totes les vessants i no caure en discursos populistes i demagògics com fan altres formacions. Així, hem aconseguit fer un ampli llistat de mesures: augmentar el nombre d'agents de Policia Local, establir patrullatge a peu i de paisà, dotar-los de recursos tecnològics com càmeres unipersonals, instal·lar càmeres de videovigilància a les zones sensibles i amb lector de matrícules, elaborar mapes delinqüencials, implementar sistemes d'enllumenat intel·ligent, lluitar contra les ocupacions conflictives amb una Unitat específica coordinada amb els altres serveis municipals, crear una Unitat policial específica per a les urbanitzacions, amb un coneixement ampli del territori; aplicar criteris de seguretat a l'hora de dissenyar els espais de la ciutat, implementar un servei de bus i taxi nocturns per garantir la tornada segura a casa, estudiar la possibilitat d'obrir comissaries de Districte, reivindicar l'enduriment dels càstigs a persones multireincidents i sancionar de manera més contundent els actes incívics, i fer un homenatge anual a la Policia Local i la resta de cossos de seguretat, així com comunicar de manera adequada les actuacions de la Policia Local.

- Quins aspectes de la mobilitat milloraria de la ciutat?

- Des de Junts som conscients que cal avançar cap a una mobilitat més sostenible, fer que les persones no siguin tan dependents del vehicle privat però alhora garantir que aquesta sigui, també, una opció de mobilitat. Hem de millorar la mobilitat en totes les seves vessants: crear nous aparcaments soterrats electrificats, ampliar els horaris i freqüència de l'autobús urbà, a més de fer recorreguts més eficients; revisar l'estat de les voreres i ferms d'arreu de la ciutat per fer-les accessibles, garantir la mobilitat amb bicicleta i patinet des del respecte als vianants i a la resta del trànsit... Actualment la mobilitat a Rubí és força desastrosa, i cal que posem fil a l'agulla per solucionar aquesta qüestió per fer la vida més fàcil als nostres veïns i veïnes.

- El mandat 2023-2027 serà clau l'aprovació del POUM. Quines són les principals demandes de Junts per al nou Pla d'Ordenació?

- En primer lloc cal que diguem que és inadmissible que la ciutat no tingui un Pla d'Ordenació actualitzat, i no només això sinó que estigui tan desfasat. Amb el nou POUM considerem que tenim l'oportunitat d'aplicar criteris de seguretat i sostenibilitat, protegir determinades zones que altres partits es volen carregar, reclamar els equipaments i infraestructures que ens pertoquen i, sobretot, que la ciutadania hi pugui dir la seva. En especial volem que el planejament urbanístic protegeixi el patrimoni local i que escolti les necessitats de les empreses i els polígons industrials.

- Com milloraria l'estat de l'espai públic, tant al nucli urbà com a les urbanitzacions?

- El que tenim clar és que a Rubí, a les urbanitzacions i al centre, li cal una millora urgent de l'espai públic, i un manteniment molt més constant. La ciutat sembla bruta i deixada, cosa que no convida a generar sensació de seguretat ni convida al civisme. I una altra cosa que tenim clara és que no es poden solucionar les coses a pedaços ni a toc de vot: per això hem proposat que quan es plantegi una reforma d'un espai, es faci de manera integral: millorar els ferms, les voreres, la il·luminació, netejar les pintades, renovar el mobiliari, instal·lar nous elements, incrementar el verd urbà, instal·lar càmeres de seguretat... tot, d'una sola vegada.

Pel que fa a les urbanitzacions, en primer lloc no podem parlar de "les urbanitzacions" com si fossin un tot: cadascuna té les seves particularitats i demana les seves solucions específiques. I en segon lloc, cal tenir present sempre que els ciutadans de les urbanitzacions tenen exactament els mateixos drets que els que viuen al centre, i per tant han de tenir els mateixos serveis, transport, manteniment de l'espai públic...

- Aspiren a recuperar la representació al ple després d'un mandat d'absència. Si ho aconsegueixen, amb quins partits estarien disposats a pactar per governar o garantir la governabilitat?

- Nosaltres som la garantia d'un canvi a Rubí, que necessita sang jove i aire fresc després de molts anys d'inèrcia. Només votant Junts es garantirà aquesta renovació d'idees i de conceptes, perquè no hem vingut a acomodar-nos sinó a treballar, en positiu, per la ciutat. Ens podem entendre amb moltes altres forces, exceptuant l'extrema dreta i el feixisme, sempre que això sigui per un canvi en positiu.