1 de 10

Sánchez fa un cop de timó i avança les eleccions espanyoles al 23 de juliol

El president del govern espanyol mou fitxa després de la victòria del PP a l'Estat i accelera una nova cita amb les urnes

Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu | Europa Press
per Bernat Surroca, Barcelona | 29 de maig de 2023 a les 11:53 |


La patacada del PSOE a les eleccions municipals i autonòmiques, amb l'única excepció de Catalunya, ha obligat Pedro Sánchez moure's. El president del govern espanyol ha fet una compareixença institucional sense preguntes des de la Moncloa després el PP hagi atropellat els socialistes arreu de l'Estat i ha tirat pel dret i ha convocat eleccions després de consultar-ho amb el rei. "Les eleccions es faran el diumenge 23 de juliol", ha anunciat. El consell de ministres es reunirà aquesta tarda per dissoldre les Corts Generals.

La decisió s'explica pels resultats de les eleccions del 28-M. La primera conseqüència, ha dit Sánchez, és que dirigents socialistes es veuran "desplaçats" malgrat haver fet una gestió "impecable", encara que alguns hagin vist millorats els seus resultats. "Nombroses institucions seran administrades per noves majories de PP i Vox", ha constatat. Les votacions d'ahir traslladen un missatge que va més enllà dels territoris concrets, i Sánchez ha dit que assumeix els resultats en primera persona. "Hem de donar una resposta i sotmetre el nostre mandat democràtic a la voluntat popular", ha dit.


Sánchez ha dit que Espanya està a punt de superar una etapa de crisi després de pandèmia de la Covid i la guerra a Ucraïna. En aquesta nova etapa, el president del govern espanyol ha destacat que s'han tirat endavant les principals reformes compromeses en el debat d'investidura i el programa de govern. Sánchez tindrà la presidència de torn del Consell de la Unió Europea. Davant d'aquesta situació, el president ha demanat una "clarificació" per part dels ciutadans sobre quines polítiques s'han de fer i qui les ha de liderar. "L'únic mètode infal·libles per resoldre els dubtes és la democràcia i els espanyols han de prendre la paraula i definir el rumb del país", ha reblat. 

Per ara, el PP afronta amb optimisme aquestes noves eleccions. La primera volta l'han guanyada clarament els conservadors tant en vots com en regidors arreu de l'Estat. Han quedat 2,5 punts per sobre del PSOE i han conquerit grans ciutats, només amb l'excepció de Barcelona. També destaquen les victòries en feus socialistes, com les Illes Balears, el País Valencià o l'Aragó. Amb aquests resultats, el mapa d'Espanya es tenyeix de blau i Alberto Núñez Feijóo referma el seu lideratge al capdavant del partit, a l'espera de què passi al juliol.

 

Participació