1 de 10
Pagesia

La sequera extrema mata el 100% de la collita de cereal del Vallès Occidental

El sindicat agrari Asaja reclama a l’Estat que "actuï" i ofereixi solucions efectives al sector

Una segadora treballant en uns camps de cereal de Manlleu. | Adrià Costa
per Nació, Sant Cugat | 3 d'agost de 2023 a les 09:30 |

L'Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) calcula que la falta de pluges ha matat al voltant d'un 70% la collita de cereal a Catalunya. La presidenta del sindicat, Rosa Pruna, ha lamentat un dels pitjors anys de sequera de la història recent del país i assegura que a diverses comarques com el Vallès Occidental, l'Anoia o el Penedès no s'ha pogut salvar res; i en el cas del Vallès Oriental, tan sols entre un 10% i un 15%.

Amb màquines que no han sortit ni a treballar pels estralls causats per les dràstiques condicions meteorològiques, Pruna ha exposat que tan sols s'ha pogut rescatar part de la collita on es va poder regar fins al mes d'abril com a les comarques de l'Urgell i la Segarra o on va ploure "quan tocava" als camps del Solsonès i el Berguedà. 


Davant d'aquest context, el sindicat alerta que amb un 30% no n'hi haurà prou, ni de lluny, per alimentar el bestiar ni per destinar cereal per al consum humà. De fet, dels 36 milions de tones de cereal que es consumeixen al conjunt de l’Estat, enguany només es colliran 9 milions de tones, el que obligarà a importar la resta.

Sobre la compra de cereal a l’exterior, la presidenta d’Asaja ha recordat que la guerra d’Ucraïna, fins ara el "rebost" de gra d’Europa, obligarà a comprar cereal a països com els Estats Units, l’Argentina o la Xina a preus molt més alts. Un increment, ha afegit, que pagaran "tard o d’hora" els consumidors.


Per tot això, Pruna ha reclamat a l’Estat que "actuï" i ofereixi solucions efectives al sector. Una d’elles, ha apuntat, seria aprofitar la presidència espanyola de la Unió Europea per crear una assegurança que cobreixi catàstrofes naturals que es nodreixi dels aranzels i de la política agrària comuna.

 

Participació